Na zatepľovanie verejných budov dá štát 30 miliónov eur

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 11:14 • 2 min
Na zatepľovanie verejných budov dá štát 30 miliónov eur

BRATISLAVA 5. marca (SITA) - Štát vyčlení tento rok na zatepľovanie verejných budov pre mestá a obce 30 miliónov eur. Uvádza sa to v návrhu na zmenu schváleného rozpočtu Environmentálneho fondu na rok 2015 z dielne ministerstva životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Výdavky fondu v roku 2015 majú po novom dosiahnuť 58 860 160 eur. Oproti pôvodnému návrhu sa tak suma zvýši o 32 miliónov eur. Pätnásť miliónov eur z tejto sumy na zatepľovanie verejných budov do rozpočtu pridá štát z výnosov z dražieb emisných kvót. Ďalších 15 miliónov eur predstavujú prostriedky, ktoré na dotácie schválili v roku 2014 a čerpať sa majú do 10. októbra 2015. Účelom podpory zatepľovania má byť zvýšenie energetickej efektívnosti verejných budov, čím sa má znížiť ich spotreba energie. Ďalšie dva milióny eur štát pridá predovšetkým na budovanie a rekonštrukcie kanalizácií a vodovodov v obciach nad 2 000 obyvateľov.


Zvýšenie finančných prostriedkov na dotácie privítalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Pozitívne hodnotíme, že Environmentálny fond tak reaguje na vysoký záujem miest a obcí o projekty zatepľovania verejných budov v minulom roku a dlhodobý záujem o investovanie obcí do projektov environmentálnej infraštruktúry, najmä vodovodov a kanalizácií," uviedol výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Združenie zároveň odporúča, aby v rámci hodnotiacich kritérií pre posudzovanie projektov zvyšovania energetickej účinnosti existujúcich budov zohľadnilo Ministerstvo životného prostredia SR aj klimatické a teplotné podmienky, prípadne mieru znečistenia ovzdušia väčšími zdrojmi znečistenia podľa jednotlivých regiónov.


Environmentálny fond je štátny fond zriadený v roku 2005 na financovanie štátnej podpory projektov zameraných na zlepšenie stavu životného prostredia. Dotácie z neho môžu čerpať mestá, obce, samosprávne kraje, štátne inštitúcie alebo občianske združenia. Hlavné príjmy fondu pochádzajú z predaja emisných kvót, poplatkov za odber podzemnej vody a za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd alebo z pokút za porušenie predpisov v oblasti ochrany životného prostredia. Fond pôsobí na celoštátnej, regionálnej aj miestnej úrovni.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies