Na zateplenie rodinného domu bude možné získať od štátu najviac 6500 eur

NETKY.SK • 10 September 2015, 11:41 • 2 min
Na zateplenie rodinného domu bude možné získať od štátu najviac 6500 eur

BRATISLAVA – Ľudia budú môcť už od budúceho roka získať štátny príspevok na zateplenie rodinného domu. Vláda totiž uvedie do života ďalšie z avizovaných opatrení druhého sociálneho balíčka. Ako dnes na tlačovej konferencii informoval štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko, výška dotácie môže dosiahnuť najviac 6500 eur.

slovakia

left justify in out

"Týmto spôsobom chceme vyjsť v ústrety predovšetkým vidieckemu obyvateľstvu, ktoré je sústredené práve v rodinných domoch. Chceme, aby títo ľudia míňali čo najmenej peňazí na energie, a to sa môže stať vtedy, keď budú bývať v dome, ktorý nebude vytvárať priestor pre zbytočný únik energie, v tomto prípade tepla, tak, aby neplatili za vzduch, za teplo, ktoré vôbec pri bývaní nevyužívajú," zdôvodnil vládny zámer Palko.

 

Príspevok je určený na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu zateplením obvodových stien, strechy, vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom a výmenou pôvodných vonkajších výplní otvorov, teda okien a dverí.

 

Nárok naň bude mať podľa Palka vlastník rodinného domu na území SR, ktorý je využívaný výlučne na bývanie a užíva sa aspoň 10 rokov. Celková podlahová plocha jednopodlažného domu môže byť najviac 150 štvorcových metrov (m2) a pri viacpodlažnom dome je hranica stanovená na 250 m2. Štát tým chce zabrániť tomu, aby o dotáciu žiadali bohatí majitelia víl.

 

Výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie zverejní rezort výstavby po 1. januári 2016. Podávať sa budú prostredníctvom elektronického formulára, ktorý bude treba odoslať ministerstvu spolu s prílohami v papierovej podobe. O príspevok bude možné požiadať po ukončení zateplenia rodinného domu, ale aj pred jeho realizáciou. Vzťahovať sa bude aj na práce začaté po 31. decembri 2014.

 

Príspevok, o ktorý vlastník domu požiada po ukončení zateplenia, dostane do 90 dní. Ak však žiadosť na ministerstvo príde ešte pred zatepľovaním, proces sa predĺži o čas jeho realizácie, ktorý môže byť najviac jeden rok. Peniaze tak žiadateľ získa najneskôr do 15 mesiacov. V prípade, že nestihne zatepliť v určenej lehote, nárok na príspevok stratí. Pre získanie príspevku bude musieť majiteľ domu doložiť všetky faktúry a iné doklady, ako aj fotodokumentáciu zateplenia.

 

Dotácia na zateplenie rodinného domu sa môže poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie. Ďalších 500 eur možno dostať ako kompenzáciu nákladov za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu. Maximálna výška príspevku tak môže dosiahnuť 6500 eur. Palko vyčíslil, že v budúcom roku je na tento účel vyčlenených 30 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona