Na zaplatenie povinných odvodov do SP zostáva živnostníkom už iba 5 dní

NETKY.SK • 4 August 2010, 06:49 • 2 min
Na zaplatenie povinných odvodov do SP zostáva živnostníkom už iba 5 dní

Na zaplatenie povinných odvodov do SP zostáva živnostníkom už iba 5 dní

slovakia

left justify in out

Živnostníci, ktorí začali vlani podnikať, majú už iba päť dní na prvé vyplatenie povinných odvodov do Sociálnej poisťovne (SP). "Odvody a poistné do fondov platia živnostníci s tou podmienkou, že tí, ktorí začali podnikať, majú v prvom roku podnikania úľavu a neplatia tieto povinné odvody. Takže živnostníci, ktorí začali podnikať vlani, sú už v tomto roku povinní nahlásiť SP, aký mali základ dane a vypočítať si výšku svojich odvodov," spresnila pre TASR Viola Kromerová zo Slovenského živnostenského zväzu (SZZ).
Všetky zárobkovo činné osoby, vrátane tých, ktoré začali podnikať v roku 2009, mali podať najneskôr do 30. júna v SP výpis z daňového priznania. Povinnosť platiť odvody plynie v prípade, ak príjem živnostníka za rok 2009 presiahol sumu 3834,96 eura. V tom prípade sa tieto osoby museli do 8 dní od podania prihlásiť v poisťovni na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie. Podnikateľ, ktorý bol doposiaľ platcom poistného, ale kvôli nižším minuloročným príjmom mu už táto povinnosť zanikla sa musí v rovnakom termíne odhlásiť. Nepovinné osoby sa však poistiť ako dobrovoľné poistené osoby (DPO).
K 30. júnu 2010 platilo do SP odvody na povinné sociálne poistenie 243.759 samostatne zárobkovo-činných osôb (SZČO). Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR v závere roka bolo na Slovensku celkovo 413.867 SZČO.
Povinne poistená osoba odvádza 4,4 % z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie, 6 % na invalidné poistenie a do rezervného fondu solidarity 2 %. Na starobné poistenie podnikatelia odvádzajú 18 % z vymeriavacieho základu, resp. ak si sporí v 2. pilieri, SP posiela polovicu na účet sporiteľa v príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Vymeriavací základ na platenie poistného si živnostník vyráta ako polovicu z pomernej časti základu dane, ktorá pripadá na jeden kalendárny mesiac.
Poistné sa platí bezhotovostným stykom, poštovou poukážkou alebo v hotovosti v SP, a to do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí poistné.
"Sociálna poisťovňa predpíše penále rovnajúce sa 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie do dňa, keď bola dlžná suma poukázaná na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici, zaplatená v hotovosti alebo do dňa začatia kontroly. Za porušenie povinností ustanovených zákonom o sociálnom poistení môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu až do sumy 16.596,96 eura," uzavrel hovorca SP Peter Višváder.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies