Na zápisoch ZŠ očakávajú zhruba rovnaký počet detí ako vlani

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:09 • 2 min
Na zápisoch ZŠ očakávajú zhruba rovnaký počet detí ako vlani

Na zápisoch ZŠ očakávajú zhruba rovnaký počet detí ako vlani

slovakia

left justify in out

Prešovský školský úrad očakáva, že do prvého ročníka základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, by sa mohol zapísať zhruba rovnaký počet detí ako vlani.
      "Tieto odhady vychádzajú predovšetkým z počtu predškolákov, ktorí navštevujú mestské materské školy (MŠ). V tomto školskom roku je to 848 detí, k nim však môžu pribudnúť aj deti z neštátnych MŠ a dá sa očakávať, že do mestských ZŠ sa zapíše aj niekoľko detí z okolitých obcí," uviedla pre TASR hovorkyňa prešovskej radnice Iveta Adamová.
      V školskom roku 2010/2011 z 841 predškolákov nastúpilo do 1. ročníka 798 žiakov. Keďže v júni má ukončiť ZŠ 903 deviatakov, mesto počíta s celkovým poklesom detí v základných školách. Hovorkyňa dodala, že vzhľadom na kapacity mestských ZŠ je málo pravdepodobné, aby dieťa nebolo prijaté na školu, ktorú si rodič vyberie.
      Zápisy detí do ZŠ sa uskutočnia v zákonom stanovenom termíne od 15. januára do 15. februára. Konkrétne informácie zverejňujú samotné ZŠ na svojich webových stránkach, v médiách, vo vstupných priestoroch škôl a oznamy doručujú aj do materských škôl.
      Viaceré školy organizujú zápis slávnostnou formou, aby sa tento deň stal pre deti a ich rodičov pamätným dňom. Takýto slávnostný zápis sa uskutoční už v sobotu 15. januára na ZŠ Sibírska. O 10. hodine sa začína kultúrnym programom, v ktorom vystúpia školáci, uskutočnia sa tvorivé dielne a prehliadka priestorov školy. Podobné akcie pripravujú aj ďalšie mestské základné školy.
      Hovorkyňa ďalej uviedla, že zápisy do materských škôl sa budú konať v termíne od 15. februára do 15. marca. Maximálna kapacita prešovských materských škôl je momentálne 2534 miest, pričom treba počítať s rezervou pre deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou.
      "Je teda možné, že mesto kapacitne nedokáže vyhovieť všetkým žiadostiam o prijatie detí do MŠ, najmä čo sa týka detí mladších ako tri roky," dodala Adamová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona