Na Západnom brehu Zadržali desiatky prívržencov Hamásu

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 19:17 • 2 min
Na Západnom brehu Zadržali desiatky prívržencov Hamásu

GAZA - Palestínske bezpečnostné sily zadržali v pondelok desiatky prívržencov radikálneho hnutia Hamás na Západnom brehu počas jednej z najväčších operácií za posledné roky.

slovakia

left justify in out

Hovorca Palestínskej samosprávy Adnán ad-Damírí informoval, že zadržaných bolo 30 ľudí, vyhlásil však, že zatýkanie nebolo politického charakteru. Hamás vo vyhlásení uviedol, že úrady zadržali až 80 ľudí. "Zatýkanie bolo v súlade s právom a nesúviselo s politickou príslušnosťou," vyhlásil ad-Damírí. Dôvodom zadržania boli podľa neho "kriminálne" činy.

 

Hamás, ktorý kontroluje Pásmo Gazy, oznámil, že medzi zadržanými sú lídri hnutia, univerzitní študenti, spisovatelia a novinári napojení na Hamás. Operácia na Západnom brehu sa uskutočnila potom, čo v Pásme Gazy zadržali desiatky členov hnutia Fatah prezidenta Mahmúda Abbása. "Prezidenta Abbása považujeme za osobne zodpovedného za agresívnu kampaň proti Hamásu na Západnom brehu," povedal hovorca hnutia Fawzí Barhúm. Dodal, že Hamás a jeho odboj chce zničiť nielen Izrael ale aj Palestínska samospráva. 

 

Hnutie Hamás vládne v Pásme Gazy od roku 2007, Palestínska samospráva a hnutie Fatah na čele s Abbásom zas kontrolujú Západný breh Jordánu. Hamás a Fatah uzavreli v septembri prelomovú dohodu, na základe ktorej bude Pásmo Gazy ovládať vláda národnej jednoty pod vedením Abbása. Hamás v januári oznámil rozhodnutie vystúpiť z vlády národnej jednoty. Odchod z vlády bol vyústením dlhodobejšieho sporu medzi Hamásom a Palestínskou samosprávou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies