Na zámku Schloss Hof sa začal najväčší európsky projekt obnovy barokovej fontány

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 10:22 • 2 min
Na zámku Schloss Hof sa začal najväčší európsky projekt obnovy barokovej fontány

BRATISLAVA/ SCHLOSS HOF - Po prechode cyklomostom z Devínskej Novej Vsi blízkou Moravskou bránou návštevníci rakúskeho zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy ihneď vidia začaté stavenisko najväčšej fontány na záhradných barokových terasách.

slovakia

left justify in out

Táto Veľká kaskáda je poslednou nezrekonštruovanou zámockou fontánou a archeologicko-výskumné práce na nej začali robiť pamiatkari v júni tohto roka.
      

"Práce na tejto hlavnej fontáne odhalili výnimočný nález, keďže sa zachoval len jediný historický dokument tejto fontány v podobe obrazu talianskeho maliara Canaletta z polovice 18. storočia. Ten bol spochybňovaný, či je pravdivý, alebo ho umelec namaľoval podľa svojich predstáv. Odkrytím veľkých nánosov boli objavené originály reliéfov z čias zakladateľa zámku princa Eugena Savojského, časti kamenných reliéfov, ornamenty i veľké množstvo skulpturálnych nálezov, ktoré boli zastavané pri prenášaní fontány a zriaďovaní nového oporného múru v 19. storočí," uviedla pre TASR Bratislavčanka Barbora Kalafutová pracujúca na zámku Schloss Hof.
      

Podľa nej prekvapivý je aj dobrý stav, v akom sa zachovali. Na fragmentoch sú rozpoznateľné tváre, mytologické bytosti ako Satyr alebo Pegas, časti uniforiem a zbraní aj osmanských opevnení. Odhalené nálezy poukazujú na reprezentatívny obrazový program nadväzujúci na veľkolepú úpravu barokových záhrad z čias Eugena Savojského okolo roku 1730. Na základe stavu jednotlivých objektov, ich umeleckej náročnosti a vysokej kvality kamenárskych prác boli diela pripísané dielni sochára Johanna Christopha Madera. Spojením jednotlivých nájdených častí je možné odvodiť zásadné informácie o pôvodnej dimenzii fontány, čo predstavuje dôležitý základ pre budúcu rekonštrukciu.
      

"O veľkolepej rekonštrukcii, jej časovom a finančnom pláne či použitom mramore sa má rozhodnúť do konca tohto roka. Je to veľmi náročný a momentálne najväčší projekt tohto druhu v Európe, pretože barokovú fontánu v takomto rozsahu už dlho nikde nerekonštruovali," zdôvodnila Kalafutová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona