Na základných školách štartujú v utorok zápisy prvákov

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:10 • 2 min
Na základných školách štartujú v utorok zápisy prvákov

Na základných školách štartujú v utorok zápisy prvákov - Radíme Na základných školách sa začínajú zápisy prvákov už tento utorok (15. 1.

slovakia

left justify in out

imgNa základných školách sa začínajú zápisy prvákov už tento utorok (15.1.) a potrvajú do 15. februára. Rodič môže pre svoje dieťa vybrať ktorúkoľvek, avšak len jednu základnú školu. 
      Podľa zákona plní žiak povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt. Ide o tzv. spádovú školu. "Ak sa rodič rozhodne pre inú základnú školu, jej riaditeľ oznámi túto skutočnosť riaditeľovi spádovej školy, a to najneskôr do 31. marca 2013," povedala pre TASR Katarína Hamerlová z ministerstva školstva. Termín a presné miesto zápisu určuje zriaďovateľ školy. Rodičia budúcich prvákov môžu získať bližšie informácie o zápise na internetovej stránke konkrétnej školy alebo priamo u riaditeľa. Na niektorých školách môžu rodičia deti zapísať aj v sobotu. K zápisu by v tomto roku malo pristúpiť asi 59.000 detí.
      "Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu dovŕši šesť rokov, pričom dieťa začne plniť povinnú školskú dochádzku, ak dosiahlo školskú spôsobilosť, to znamená primeranú psychickú, telesnú a sociálnu vyspelosť," dodala Hamerlová. V opačnom prípade môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku školy o jeden školský rok, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Dieťa, ktoré navštevuje nultý ročník, už začína plniť povinnú školskú dochádzku, pričom tento ročník je určený pre deti, u ktorých sa predpokladá, že by nezvládli učivo prvého ročníka. Ide o ročníky, v ktorých je umiestnených menší počet detí, učivo preberajú pomalším tempom a uplatňuje sa tam individuálny prístup.
      Učitelia na zápise preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa väčšinou formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia. Budúci prvák by mal vedieť samostatne sa obliecť a obuť, pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky na topánkach, samostatne sa najesť, samostatne sa obslúžiť na WC, umyť si ruky či spláchnuť, správne vyslovovať všetky hlásky, vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach, vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách, spočítať predmety do päť, interpretovať obsah krátkej rozprávky, poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku, kresliť pevné a neroztrasené línie, nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi, vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary, poznať základné farby a orientovať sa v priestore.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies