Na základe rozhodnutia súdu začal vysťahúvať deväť domov zo židovskej osady Ofra

NETKY.SK • 28 Február 2017, 10:36 • 2 min
Na základe rozhodnutia súdu začal vysťahúvať deväť domov zo židovskej osady Ofra

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné zložky začali dnes v židovskej osade Ofra na západnom brehu rieky Jordán s vysťahúvaním deviatich domov osadníkov, ktorí si ich vybudovali na súkromných pozemkoch palestínskych vlastníkov. O vysťahovaní a následnom zbúraní domov rozhodol nedávno izraelský najvyšší súd.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, príslušníci armády a polície doručili obyvateľom domov súdny rozkaz na ich vysťahovanie a súčasne ich požiadali o súčinnosť. Brigádny generál Joram Sofer požiadal osadníkov, aby "konali v súlade s mravnými zásadami i v súčinnosti (s úradmi) a nepoužívali násilie."

 

Podľa agentúry AP jeden z osadníkov súdne nariadenie demonštratívne roztrhal. Agentúra dodala, že k iným incidentom nedošlo. Ynetnews napísal, že do Ofry dnes ráno prišlo niekoľko stoviek odporcov vysťahúvania židovských osád postavených na palestínskych pozemkoch, ktorí podpaľovali pneumatiky a slovne útočili na zasahujúcich príslušníkov bezpečnostných zložiek.

 

Ynetnews spresnil, že dnes budú domy vysťahované a v stredu by sa malo začať s ich búraním. Obyvateľka jedného z deviatich domov určených na demoláciu, Esther Brutová, pre Ynetnews (internetové vydanie denníka Jediot achronot) uviedla: "Aj keď som si myslela, že na to budem pripravená, v skutočnosti nie som - je to veľmi ťažké".

 

Začiatkom februára izraelské bezpečnostné zložky zlikvidovali najväčšiu nepovolenú židovskú osadu Amona, vybudovanú na palestínskych územiach na okupovanom Predjordánsku. Konali na základe rovnakého verdiktu súdu, aký dnes uplatnili v Ofre. Počas zásahu v Amone došlo k nepokojom medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi, pre ktorých bola Amona symbolom odporu proti likvidácii osád postavených na okupovaných územiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona