Na záchranu unikátneho hradu získali v tomto roku 35.000 eur

NETKY.SK • 19 August 2010, 08:08 • 2 min
Na záchranu unikátneho hradu získali v tomto roku 35.000 eur

Na záchranu unikátneho hradu získali v tomto roku 35. 000 eur - Kultúra Okolo 35.

slovakia

left justify in out

Okolo 35.000 eur získala tento rok od ministerstva kultúry, obce Lednica v Púchovskom okrese a dvoch nadácií Historicko-astronomická spoločnosť na rekonštrukciu Lednického hradu.  
Podľa prezidenta Historicko-astronomickej spoločnosti Petra Martiniska od začiatku leta pracuje denne sedem až desať ľudí na niekoľkých častiach hradu. Opravujú klenby a spárujú severný múr, ktorého veľká časť sa v roku 1999 zrútila do dediny.
"Premurovali sme korunu múru, podchytili sme ho v päte a momentálne ho dobrovoľníci škárujú, aby vydržal bez opráv niekoľko desiatok rokov," dodal Martinisko s tým, že v priebehu piatich rokov získali do minulého roku na záchranu unikátneho hradu okolo 110.000 eur.
Ako povedala Mária Ružôňová z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne, na hrade prebehol pamiatkový a archeologický výskum a momentálne sa obnovujú jednotlivé časti objektu.
"Na strednom Považí je viac hradov. Výnimočnosť Lednického hradu je v tom, že je chránenou národnou kultúrnou pamiatkou. Hrad je výnimočný aj barbakanom, cez ktorý vedie jediná prístupová cesta do vnútra hradu, čím je zabezpečený proti vstupu nepovolaným osobám," dodala Ružôňová. Zdôraznila, že Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne vydal rozhodnutie k zámeru obnovy.
Starosta Lednice Milan Bárka si pochvaľuje spoluprácu s Historicko-astronomickou spoločnosťou, vďaka ktorej sa na hrade po rokoch niečo pohlo.
"Ideálne by bolo dať hrad do pôvodnej podoby, čo je však nereálne. Prioritou je tak zrekonštruovanie častí predného a zadného paláca a predovšetkým zafixovanie severného múru, ktorý by mohol ohrozovať rodinné domy pod hradom," doplnil Barka s tým, že po oprave klenby v zadnom paláci by chceli urobiť minivýstavu predmetov, ktoré našli pri rekonštrukcii a archeologickom výskume.
Hrad Lednica postavili po tatárskych vpádoch ako jeden z pohraničných hradov, ktorý bránil severozápadnú hranicu Uhorska. Bol zároveň vstupnou bránou do Českého kráľovstva, vystriedal niekoľko majiteľov vrátane lúpežných rytierov. Výnimočný je do skaly vytesaným 12-metrovým tunelom, ktorým sa prechádzalo z prístupovej bašty priamo do paláca, odtiaľ rebríkom do veže a po 80 schodoch vysekaných do brala na pozorovateľňu. Tá je najvyšším bodom hradu.
Časť hradu sprístupnia už počas najbližšieho víkendu v rámci dožinkových slávností v Lednici.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies