Na záchranu planéty máme len rok a pol

NETKY.SK • 27 Júl 2019, 07:52 • 2 min
Na záchranu planéty máme len rok a pol

BRATISLAVA - Už dávnejší konsenzus klimatológov, že ak sa majú na Zemi zachovať podmienky umožňujúce život, treba prijať zásadné rozhodnutia počas najbližších dvanástich rokov, znel v tom čase nečakane apokalypticky. Podľa britskej BBC je to však ešte horšie, a medzi vedcami rastie konsenzus v tom, že na záchranu planéty máme v skutočnosti už len rok a pol.

slovakia

left justify in out

O potrebe prijať zásadné rozhodnutia na obmedzenie vypúšťania skleníkových plynov do konca roku 2020 hovorili pritom viacerí klimatológovia už pred niekoľkými rokmi, no v tom čase si mnohí mysleli, že zbytočne preháňajú.

"Klimatická matematika je brutálne jasná: Ak svet v najbližších rokoch nezačneme liečiť, do roku 2020 bude smrteľne zranený naším nezáujmom," pripomína BBC výrok Hansa Joachima Schellnhubera, riaditeľa Klimatologického inštitútu v nemeckom Postupime, ktorý odznel už v roku 2017. Hoci nám môže pripadať zbytočne apokalyptický, čoraz viac vedcov hovorí, že je to presne tak.

 

obrazok


Pointa je podľa BBC v tom, že štáty nerozhodujú o smerovaní svojho priemyslu zo dňa na deň, ale vždy v dlhších viacročných cykloch, spravidla päť- a desaťročných. Kľúčové rozhodnutia, ktoré je potrebné urobiť na to, aby sa znížil objem oxidu uhličitého vypúšťaného do atmosféry celosvetovo o 45 percent do roku 2030 a zachovala sa tak šanca na to, že sa nám klimatické zmeny nevymknú spod kontroly a planéta sa stane neobývateľnou, je teda potrebné urobiť práve do konca roku 2020.

Momentálne sme podľa BBC na veľmi zlej ceste, a ak by kurz zostal nezmenený a neprišiel by rázny zásah do fungovania jednotlivých priemyselných odvetví, do konca tohto storočia by sa celosvetová teplota zvýšila o 3 stupne Celzia, a nie o 1,5 stupňa, čo je podľa vedcov hraničná hodnota, alebo takzvaný "bezpečnostný limit", ktorého splnenie by malo znamenať, že sa na Zemi zachovajú klimatické podmienky umožňujúce naše prežitie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies