Na záchranu historickej kaplnky vyhlásila obec Komjatice verejnú zbierku

NETKY.SK • 9 August 2014, 14:16 • 2 min
Na záchranu historickej kaplnky vyhlásila obec Komjatice verejnú zbierku

KOMJATICE - bec Komjatice chce spolu s miestnou farnosťou zachrániť rozpadajúcu sa kaplnku pri Kostole sv. Petra a Pavla.

slovakia

left justify in out

Na záchranu tejto pamiatky z 18. storočia je vyhlásená verejná zbierka, do ktorej zatiaľ prispeli občania i rôzne inštitúcie sumou zhruba 5000 eur. Obec na rekonštrukciu objektu vyčlenila 15.000 eur. "Na opravu potrebujeme 25.000 až 30.000 eur. Kaplnka je majetkom cirkvi, spoločne hľadáme možnosti financovania opravy. Táto pamiatka je vo veľmi zlom stave. Ak ju chceme zachrániť, musíme začať čo najskôr s rekonštrukciou," povedal starosta Komjatíc Peter Hlavatý. V súčasnosti sa hľadá dodávateľ stavby, rekonštrukčné práce by sa mali začať na jeseň tohto roka. 
      

Baroková kaplnka s pódiom je súčasťou komplexu kalvárie a Kostola sv. Petra a Pavla, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Komplex tvorí 21 objektov. Kalvária sa nachádza v areáli cintorína pred kostolom, vybudovaným v roku 1615. Jednotlivé kaplnky Krížovej cesty boli postavené koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Obrazy jednotlivých výjavov, vsadené do drevených rámov, predstavujú olejomaľby na plátne z roku 1974. Kalvárii dominuje vysoké pódium s oválnym pôdorysom a výrazným kamenným schodiskom. Na vrchnej terase je umiestnené päťfigurálne súsošie Ukrižovania. Tento objekt je najstarším z celej kalvárie, pochádza z druhej polovice 18. storočia. Priamo pod pódiom so súsoším sa nachádza kaplnka postavená v roku 1793. Kedysi ju zdobili plastiky, ktoré zreštauroval Ondrej Csűtőrtőki. Tieto plastiky by sa po rekonštrukcii objektu mohli vrátiť späť na svoje miesto v kaplnke. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona