Na zabezpečenie novej budovy v Bruseli sme už rozbehli prieskum trhu

NETKY.SK • 14 August 2012, 13:39 • 2 min
Na zabezpečenie novej budovy v Bruseli sme už rozbehli prieskum trhu

Na zabezpečenie novej budovy v Bruseli sme už rozbehli prieskum trhu - Politika Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR ešte nemá vytypovanú novú budovu v Bruseli, ktorá bude slúžiť aj pre potreby slovenského predsedníctva v EÚ v druhej polovici roku 2016

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR ešte nemá vytypovanú novú budovu v Bruseli, ktorá bude slúžiť aj pre potreby slovenského predsedníctva v EÚ v druhej polovici roku 2016. Rozbehlo však prieskum trhu. Pre TASR to potvrdil šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.
      Súčasný objekt Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri EÚ, otvorený koncom 90. rokov minulého storočia, už podľa neho nestačí pokryť personálne potreby. "A už nevyhovuje ani technologicky," dodal s tým, že je neudržateľné, aby sa využíval počas predsedníctva. Počet diplomatov na stálom zastúpení totiž v tejto súvislosti môže vzrásť až do 100 percent oproti súčasnému stavu.
      "Potrebujeme väčšiu a modernejšiu budovu, ale hľadáme rozpočtovo neutrálne riešenie. To znamená, že by sme ju dokázali ešte s iným objektom, ktorý v Bruseli máme, zameniť za inú budovu," priblížil. Za prednosť považuje to, že SZ má výhodnú polohu, keďže je situované blízko európskych inštitúcií.
      Zatiaľ nepadlo ani rozhodnutie vo vláde o vytvorení postu splnomocnenca pre prípravu predsedníctva. Ministerstvo odporúča zvážiť jeho zriadenie na základe skúseností iných členských krajín. "Spomíname to ako možnosť, ktorú posúdime v priebehu budúceho roka. Ani ja nie som úplne jednoznačne presvedčený o tom, že ho potrebujeme. Budeme diskutovať o tom, aké sú konkrétne úlohy a výzvy a či to vieme zastrešiť na MZV," poznamenal Lajčák.
      Slovensko začalo s prípravami štyri roky pred samotným šéfovaním v únii. "Začneme dávať dohromady databázu ľudí. Fáza 2012-2013 je iniciačná a roky 2014 až 2015 budú tie, keď budeme hovoriť o konkrétnych krokoch a opatreniach," priblížil. Okrem toho je potrebné vybraných ľudí zaškoliť a odhadnúť rozpočtové náklady. Finančná analýza by mala byť predložená v marci 2013.
      Ako Lajčák poznamenal, predsednícka krajina je tvárou EÚ, pričom organizuje stovky rokovaní, ktoré vedie. Týkať sa budú všetkých agend okrem vonkajších vzťahov, teda zahraničnej politiky únie. "Budeme môcť ovplyvňovať aj témy. Pochopiteľne, že si ich nevymyslíme úplne od A do Z, lebo budeme reagovať na aktuálne dianie v Európe a vo svete," uviedol s tým, že podstatné je nájsť takú, s ktorou sa SR identifikuje, pričom bude zaujímavá aj z pohľadu ostatných členov EÚ. "O tom budeme podrobnejšie hovoriť v priebehu budúceho roka, lebo v roku 2014 by sme to už mali mať zadefinované. Je to veľké zviditeľnenie SR a veľká skúška pre našu schopnosť manažovať túto gigantickú inštitúciu a všetky podujatia," podčiarkol.
      Slovensko sa postaví do čela EÚ spolu s Holandskom a Maltou. Ich spoločný politický program by mal byť rámcovo sfinalizovaný v polovici roka 2015. K prvým kontaktom v rámci tria prichádza zvyčajne dva roky pred začiatkom prvého predsedníctva. V tomto prípade teda v roku 2014. Konkrétna agenda bude vychádzať z politických priorít nového Európskeho parlamentu a Európskej komisie, ktoré budú sformované v druhej polovici roku 2014.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona