Na webe sú fotografie aj mapy z ciest Štefánika

NETKY.SK • 18 Apríl 2014, 14:57 • 2 min
Na webe sú fotografie aj mapy z ciest Štefánika

BRATISLAVA - Fotografie, mapy z ciest a ďalšie dokumenty Milana Rastislava Štefánika možno nájsť vďaka projektu digitalizácie v Slovenskej národnej knižnici (SNK) na webe.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa SNK Miriam Štefková, dokumenty národná knižnica zdigitalizovala pri príležitosti 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny a nájsť sa dajú na https://www.dikda.eu. Generál Štefánik patril medzi najvýznamnejšie osobností, ktoré v tomto vojnovom konflikte reprezentovali záujmy slovenského a českého národa. "Fotografie zo zbierok Literárneho archívu SNK boli zdigitalizované v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív aj pri príležitosti blížiaceho sa 95. výročia tragickej udalosti (4. máj), pri ktorej generál M. R. Štefánik zahynul," uviedla Štefková.

 

Podľa generálnej riaditeľky SNK Kataríny Krištofovej v depozitoch národnej knižnice uchovávajú bohatý fotografický a textový materiál o Štefánikovi. "SNK verejnosti postupne sprístupní sériu jedinečných dokumentov - fotografie, mapy, osobnú knižnicu či reakcie na pád lietadla, ktoré má vo svojich archívoch," cituje tlačová správa generálnu riaditeľku SNK Katarínu Krištofovú. Na jej webstránke sa dajú nájsť napríklad: fotografie rodného domu M. R. Štefánika v Košariskách, ukážka z rukopisu najstarších veršov M. R. Štefánika z rokov 1896 - 1899, fotografia Štefánika počas študijného pobytu v Zürichu v roku 1902, mapy z jeho ciest po Európe aj po mimoeurópskych krajinách, list Štefánika adresovaný Tomášovi Garrigueovi Masarykovi v Paríži z 3. apríla 1919, ako aj fotografie po havárii lietadla M. R. Štefánika v roku 1919 a z poslednej rozlúčky so Štefánikom v Brezovej. 

 

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách v národne uvedomelej rodine evanjelického farára ako šieste z 12 detí. Stavebníctvo a astronómiu študoval na Univerzite Karlovej v Prahe. Po obhájení dizertácie o novej hviezde v súhvezdí Cassiopea sa vedeckému bádaniu venoval v Meudonskej hvezdárni v Paríži. V roku 1912 získal francúzske občianstvo.

 

V rokoch 1914 - 1918 bol v službách francúzskej armády a diplomacie a súčasne sa stal spolu s Tomášom Garrigueom Masarykom a Edvardom Benešom hlavným predstaviteľom československého odboja, usilujúceho o vytvorenie samostatného československého štátu. Od októbra 1918 bol prvým československým ministrom národnej obrany, od novembra 1918 minister vojny prvej československej vlády. Štefánik 4. mája 1919 nastúpil na letisku Campoformido pri Udine do lietadla Caproni 450. Cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo a náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle boli na mieste mŕtvi. Okolnosti havárie talianskeho bombardovacieho lietadla Caproni 450, pri ktorom zahynuli generál M. R. Štefánik, pilot Gabriele Aggiusti, poručík Giotto Mancinelli Scotti a seržant Umberto Merlini ostali dosiaľ nevyjasnené. Milan Rastislav Štefánik je pochovaný v mohyle na Bradle.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona