Na Wall Street bola doteraz najväčšia demonštrácia proti moci bánk

NETKY.SK • 6 Október 2011, 18:10 • 2 min
Na Wall Street bola doteraz najväčšia demonštrácia proti moci bánk

Na Wall Street bola doteraz najväčšia demonštrácia proti moci bánk

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 5000 ľudí sa v New Yorku zúčastnilo na protestnej demonštrácii proti ekonomickej nerovnosti a moci finančných inštitúcií v USA, uviedla dnes tlačová agentúra AP.
Išlo o doteraz najväčšiu demonštráciu v rámci protestnej akcie Obsaďte Wall Street (Occupy Wall Street), ktorá sa uskutočnila vo finančnej štvrti metropoly. Menšie protesty sa konali v mestách a univerzitných areáloch po celých Spojených štátoch.
Demonštranti pripomenuli kolaps na Wall Street z roku 2008. Podľa ich slov umožnil bankám obrovské zisky, kým radoví Američania trpia vysokou nezamestnanosťou a neistotou ohľadom pracovných miest, pričom federálna vláda USA poskytuje len malú pomoc.
Do akcie v New Yorku sa zapojili zdravotné sestry, zamestnanci dopravy a ďalší členovia odborov. Hnutie sa za tri týždne rozrástlo, zasiahlo všetky vekové skupiny a z Manhattanu sa rozšírilo od Seattlu (severozápadné pobrežia USA) až po Tampu na Floride.
V Seattle, kde demonštranti postavili táborisko v mestskom parku, polícia zadržala zhruba dve desiatky ľudí za odmietanie policajného nariadenia na odstránenie stanov. Demonštrácia bola aj v San Franciscu či Oaklande.
Na proteste v New Yorku sa zúčastnil režisér Michael Moore, podával si s ľuďmi ruky a nechal sa fotografovať. Povedal, že človek vidí hnutie Obsaďte Wall Street všade, kam v Spojených štátoch ide. Dodal, že zo začiatku ľudia význam akcie znižovali a hovorili o nej len ako aktivite pripomínajúcej hippies.
Avšak s hnutím Obsaďte Wall Street sa cítia byť spätí "obyčajní Američania, ktoré stratili zdravotné poistenie, majú prísť o prácu a ich dom zabavili kvôli nezaplatenej hypotéke", vysvetlil Moore.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies