Na výstave v Slovenskom národnom archíve možno vidieť aj Štúrovu vizitku

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:32 • 2 min
Na výstave v Slovenskom národnom archíve možno vidieť aj Štúrovu vizitku

Na výstave v Slovenskom národnom archíve možno vidieť aj Štúrovu vizitku

slovakia

left justify in out

Výstava predmetov a dokumentov, ukážky reštaurátorskej práce, výroba špeciálnych druhov papiera či písanie brkom sú pripravené pre návštevníkov Dňa otvorených dverí v Slovenskom národnom archíve (SNA) v Bratislave.
Ako ďalej pre TASR uviedla vedúca oddelenia starších fondov SNA Erika Javošová, akcia je určená pre žiakov základných a stredných škôl aj priateľov archívnictva.
Na výstave predmetov a dokumentov (akvizícií), ktoré SNA dostal alebo odkúpil od občanov, sú unikáty ako vizitky štúrovcov z 19. storočia, medzi nimi i samotného Ľudovíta Štúra, vojnová pohľadnica s portrétom cisára Františka Jozefa I., bankovky, vyznamenania, diplomatický pas či erbové listiny šľachtických rodov z bývalého Uhorska.
Medzi prvými návštevníkmi v archíve boli chlapci a dievčatá zo Strednej odbornej školy knihovníckych a informačných štúdií v Bratislave. "Vybrali sme sa sem so žiakmi, aby sme si pozreli zaujímavé exponáty, akvizície a spoznali kus histórie nášho národa," povedala pre TASR učiteľka Anna Böhmerová. Žiaci videli tiež profesionálne uskladnenie dokumentov.
SNA zhromažďuje a ochraňuje predovšetkým úradné dokumenty, ale v poslednom čase sa nezameriava na úradné, ale na osobné či zbierkové predmety, ktoré majú celoštátny význam. Záujemca nájde v archíve zbierku pečatidiel, mikrofilmy, ale aj plagáty a kazety. Podľa Javošovej najstarším dokumentom je listina z roku 1208 o darovaní majetku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies