Na výstave Umenie a šialenstvo v Taliansku nechýba ani olejomaľba Adolfa Hitlera

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 18:05 • 2 min
Na výstave Umenie a šialenstvo v Taliansku nechýba ani olejomaľba Adolfa Hitlera

RÍM/SALO - Olejomaľbu Adolfa Hitlera pochádzajúcu zo súkromnej zbierky istého nemeckého zberateľa vystavili v múzeu kúpeľného mestečka Salo pri Gardskom jazere.

slovakia

left justify in out

Menší obraz, ktorý doteraz široká verejnosť nikdy nemala možnosť vidieť na výstave, je tam súčasťou expozície pod názvom Umenie a šialenstvo.

 

Kurátor výstavy, známy taliansky historik umenia Vittorio Sgarbi označil dielo za "svinstvo", za prácu "zúfalého", ktorá prezrádza mnohé o jeho duši. Tu nevidno veľkosť, ale biedu tohto človeka," konštatoval odborník.

 

Práve v mestečku Salo vyhlásil taliansky diktátor a Hitlerov spojenec Benito Mussolini v roku 1943 fašistickú Taliansku sociálnu republiku známu aj pod názvom Republika Salo. Jej deklarovanou metropolou bol Rím, ale faktickým sídelným mestom práve spomínané mestečko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona