Na Vysočine odhalili slovenského kamionistu, v tachografe mal magnet

NETKY.SK • 28 August 2013, 18:26 • 2 min
Na Vysočine odhalili slovenského kamionistu, v tachografe mal magnet

PRAHA - České orgány odhalili na Vysočine dômyselný systém, ktorý na oklamanie cestných kontrol využíval vodič slovenského kamióna. Vďaka magnetu, ktorý mal pripojený k tachografu, sa kamión i pri jazde tváril, že stojí, čím sa dalo klamať napríklad v súvislosti s povinnými prestávkami. Dopravcovi hrozí pokuta až 500.000 Kč, samotnému vodičovi pokuta 10.000 Kč. O prípade informoval dnes internetový server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Slovenský kamión podľa správy kontrolovali českí policajti spoločne s pracovníkmi mobilnej elektronickej jednotky Centra služieb pre cestnú dopravu na križovatke komunikácií č. 38 a č. 23 pri Markvarticiach v okolí Jihlavy. Pri tejto príležitosti odhalili spomínaný podvod. Šofér síce predložil na kontrolu všetky potrebné dokumenty, avšak s digitálnou kartou to už také slávne nebolo. A mal na to dobrý dôvod, píše český server. "Digitálna karta vodiča vykazovala denný odpočinok, aj keď vodič práve riadil vozidlo a žiadny odpočinok teda vykonávať nemohol," cituje iDNES.cz hovorkyňu polície na Vysočine Danu Čírtkovú.

V digitálnom tachografe mal vodič zabudovaný špeciálny magnet, čím mohol činnosť záznamového zariadenia ľahko ovplyvňovať. Ako vysvetlil vrchný komisár odboru služby dopravnej polície krajského policajného riaditeľstva na Vysočine Petr Halán, po zapnutí elektrického impulzu tachograf nezapisoval, aj keď vodič pokračoval v jazde. V praxi to znamenalo, že sa vodičovi registrovala bezpečnostná prestávka aj v čase, keď práve riadil. Keďže išlo o cudzinca, policajti mu na mieste uložili kauciu 75.000 Kč, čím chcú dosiahnuť, aby sa nevyhýbal správnemu konaniu, v ktorom mu hrozí pokuta až do 10.000 Kč, no až jej 50-násobok príslušnému dopravcovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies