Na výskyt smrteľného vírusu Ebola sa pripravujú aj slovenskí zdravotníci

NETKY.SK • 22 Október 2014, 19:07 • 2 min
Na výskyt smrteľného vírusu Ebola sa pripravujú aj slovenskí zdravotníci

BANSKÁ BYSTRICA - Pripraviť sa na situáciu, ak by sa na Slovensku vyskytol prípad ochorenia vyvolaného smrteľným vírusom Ebola, je hlavným cieľom pracovného koordinačného stretnutia riaditeľov všetkých zdravotníckych zariadení v okresoch Banská Bystrica a Brezno, pracovníkov ich krízového manažmentu, hygienikov regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) z Banskobystrického kraja a pracovníkov zdravotnej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie sa uskutoční vo štvrtok (23.10.) v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.
     

Ide o prvé z celej série podobných podujatí, ktoré postupne zorganizuje všetkých 36 RÚVZ na Slovensku. Ako dodala Tolnayová, zdravotnícke pracoviská a odborníci sa na možný výskyt tohto ochorenia dôsledne pripravujú.
     

Na Slovensku sú tri pracoviská – infekčné oddelenia, určené pre hospitalizáciu pacientov s vysokovirulentnými nákazami, medzi ktoré patrí aj ochorenie vyvolané vírusom Ebola. Je to Klinika infektológie a geografickej medicíny UN Bratislava, Infekčná klinika Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici a košická Klinika infektológie a cestovnej medicíny.
     

Podľa epidemiológov cestovatelia, ktorí sa vrátia z postihnutých oblastí, by mali byť obzvlášť opatrní. Najmä, ak sa u nich objavia klinické príznaky ako telesná teplota vyššia než 38,6 stupňa Celzia a tiež bolesti hlavy, zvracanie, hnačky, abdominálne bolesti, nevysvetliteľné krvácanie. V takej chvíli by mali zostať doma a telefonicky sa spojiť so svojím lekárom primárneho kontaktu.
     

Na stretnutí odborníkov vystúpi regionálny hygienik RÚVZ Banská Bystrica Cyril Klement, o epidémii eboly z pohľadu epidemiológov bude hovoriť vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová a o úlohách krízového manažmentu v súvislosti s epidémiou tohto ochorenia poinformuje vedúci oddelenia krízového manažmentu RÚVZ Banská Bystrica Pavol Lokša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies