Na výročie pádu komunizmu vyšli bulharskí študenti do ulíc

NETKY.SK • 10 November 2013, 18:20 • 2 min
Na výročie pádu komunizmu vyšli bulharskí študenti do ulíc

SOFIA - Protesty sa rozpútali napriek tomu, že si Bulhari v predčasných voľbách 12. mája po rozsiahlych celonárodných protestoch zvolili novú vládu na čele so socialistickým premiérom Plamenom Orešarským.

slovakia

left justify in out

Tisíce bulharských študentov protestovali dnes v Sofii proti zlej správe vecí verejných vo svojej krajine aj po 24 rokoch od konca komunistického režimu.

Dnešná demonštrácia, ktorá sa uskutočnila presne v deň 24. výročia pádu vlády komunistického vodcu Todora Živkova, nadviazala na okupačný protest Univerzity svätého Klimenta Ochridského v Sofii z konca minulého mesiaca. Vtedy študenti nespokojní z politického a hospodárskeho vývoja vo svojej krajine zablokovali vstup do najväčšej univerzity v Bulharsku a prerušili na niekoľko dní vyučovanie.

Protesty sa rozpútali napriek tomu, že si Bulhari v predčasných voľbách 12. mája po predchádzajúcich rozsiahlych celonárodných protestoch zvolili novú vládu na čele so socialistickým premiérom Plamenom Orešarským, pripomína agentúra Reuters.

Minulý týždeň otriasla stabilitou vlády kauza podpredsedu menšej koaličnej strany - Hnutia za práva a slobody (DPS) Christa Biserova, ktorý rezignoval na svoju funkciu tesne predtým, než prokuratúra oznámila, že začala voči nemu trestné vyšetrovanie z daňových podvodov a prania špinavých peňazí. Politik sa odvtedy k obvineniam nevyjadril, napísal Reuters.

Študentský protest sa dnes niesol pod názvom "Pochod spravodlivosti", pričom ústrednou požiadavkou demonštrantov bolo odstúpenie Orešarského vláProtest podporili učitelia stredných i vysokých škôl, ktorí vydali vyhlásenie odsudzujúce "oligarchizáciu politického a spoločenského života".

Podľa prieskumu nezávislého inštitútu Alpha Research, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, protesty podporuje približne 60 percent Bulharov.

 dy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies