Na výrobu 140 erbov použil autor približne 63.000 m vlákna

NETKY.SK • 16 August 2010, 07:51 • 2 min
Na výrobu 140 erbov použil autor približne 63.000 m vlákna

Na výrobu 140 erbov použil autor približne 63.000 m vlákna

slovakia

left justify in out

Do Knihy slovenských rekordov pribudne ďalší zápis. Ako dnes uviedol pre TASR zostavovateľ knihy Igor Svitok, pričinil sa o to 50–ročný Ondrej Frankovič z obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, ktorý je autorom rozsiahlej vlastnoručne vyrobenej zbierky erbov vypletených niťou s kovovým vláknom.
      Svitok konštatoval, že v predstavovanej zbierke sa nachádza 138 erbov slovenských miest, štátny znak SR a erb obce Iliašovce. Autor tvrdí, že ich vyrábal sedem rokov, tejto práci venoval 8760 hodín a dohromady musel použil 63.000 metrov vlákna.
      "Žiadosti autora o posúdenie zbierky a zápis ustanovujúceho rekordu sme sa rozhodli vyhovieť, nakoľko ide o ojedinelú a náročnú výrobu. Zaujímavé je aj to, že zhotoviteľom je muž, pretože prácou s vláknami sa u nás zaoberajú hlavne ženy," povedal Svitok a pripomenul, že zbierku vystavenú v obci dnes posúdil komisár pre zápis.
      Frankovič, ktorý pracuje na železnici, sa tomuto koníčku vo svojom voľnom čase venuje už 14 rokov. "Vyrábam kvety, motýle, ale aj sakrálne obrázky. Trvalo mi sedem rokov, kým som nadobudol takú zručnosť, aby som sa mohol pustiť do týchto erbov," uviedol autor. Dodal, že pri tejto práci dodržiaval prísne pravidlá Heraldického registra Slovenskej republiky, tak aby všetko korešpondovalo s oficiálnou predlohou.
      Vysvetlil, že každý z erbov je vyobrazený na drevenej doske s rozmermi 40 x 50 centimetrov. Na ne najskôr nabíjal železné klinčeky, ktoré vytvorili kontúry a tie následne vyplietol silónovo-hliníkovým vláknom. Na jeden erb spotreboval v priemere 450 metrov vlákna.
      Najviac, celkom 105 hodín vraj venoval výrobe erbu mesta Krupina. Na všetkých 140 erboch musel vypliesť názvy miest, čo predstavuje dovedna 1813 písmen.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies