Na výpovediach trvá deväť sestier z NsP v Bojniciach, stiahnuť ich majú ďalšie

NETKY.SK • 28 Január 2016, 10:51 • 2 min
Na výpovediach trvá deväť sestier z NsP v Bojniciach, stiahnuť ich majú ďalšie

BOJNICE - Ďalšie sestry z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach stiahli svoje výpovede. Dnes ráno ich na ukončení svojho pracovného pomeru trvalo deväť z pôvodných 92, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadným výpovediam. Nemocnica, ako informoval jej riaditeľ Ivan Gašparovič, tak pravdepodobne bude fungovať v normálnom režime.

slovakia

left justify in out

V stredu (27.1.) podalo žiadosť o späťvzatie výpovedí spolu 25 sestier, dnes ráno ďalších päť. Výpovede podľa Gašparoviča stiahli, okrem iných, všetky sestry z psychiatrického, interného oddelenia a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, tieto oddelenia by tak mali fungovať v neobmedzenom režime.

 

Ako pre TASR naznačila predsedníčka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej nemocnici Vlasta Oslicová, svoje výpovede stiahnu ešte asi aj ďalšie sestry. "Vydržali sme dlho, no neustáli sme ten tlak," poznamenala. Oslicová spresnila, že na sestry bol zo strany riaditeľstva vyvíjaný nátlak, že keď výpovede nestiahnu, zatvoria sa oddelenia. Vedenie nemocnice tieto tvrdenia odmieta, podľa neho išlo o bežné rokovania.

 

V prípade, ak by sestry trvali na ukončení svojho pracovného pomeru, nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bola pripravená dočasne znížiť počet lôžok na psychiatrickom oddelení, pomôcť jej s poskytovaním zdravotnej starostlivosti boli po dohode pripravené aj ďalšie zdravotnícke zariadenia v Trenčianskom či Žilinskom kraji.

 

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, pričom výpovedná lehota sa im má skončiť 31. januára. V nemocnici ich celkovo pracuje 356. Od novembra minulého roka miesto odchádzajúcich sestier prijala NsP šesť nových.

 

Okrem sestier z bojnického zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Trenčíne, Košiciach, Trnave, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Považskej Bystrici, Trstenej či Poprade.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

 

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona