Na vypísanie referenda o zmene ústavy v Taliansku sa zozbieral dostatok podpisov

NETKY.SK • 8 August 2016, 17:17 • 2 min
Na vypísanie referenda o zmene ústavy v Taliansku sa zozbieral dostatok podpisov

RÍM - Taliansky najvyšší súd dnes oznámil, že na vypísanie referenda o kľúčovej ústavnej reforme sa zozbieral dostatok podpisov. Hlasovanie by sa malo konať v druhej polovici novembra, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kasačný súd so sídlom v Ríme ešte musí osvedčiť, že sa iniciátorom podarilo zozbierať minimálne 500.000 podpisov potrebných na vyhlásenie referenda. Vláda následne bude môcť stanoviť termín hlasovania, ktorého výsledok by mohol mať ďalekosiahly vplyv na Taliansko, ako aj celú eurozónu.

 

Kabinet talianskeho premiéra Mattea Renziho má teraz 60 dní na odporučenie termínu referenda prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, ktorý ho musí formálne oznámiť. Hlasovanie by sa malo uskutočniť do 50 až 70 dní od tohto rozhodnutia, pričom by jeho termín mal pripadnúť na nedeľu.

 

"Myslíme si, že dva najpravdepodobnejšie termíny tohto ústavného referenda sú 20. alebo 27. november," uviedol Fabio Fois, taliansky analytik britskej banky Barclays. Podobné správy priniesli nedávno aj miestne médiá.

 

Ústavná reforma, ktorú obe komory parlamentu schválili v apríli, by obmedzila právomoci Senátu, zvýšila kompetencie ústrednej vlády a zaviedla nový systém volieb do dolnej parlamentnej komory. Podľa Renziho by zmeny zvýšili stabilitu politického systému v krajine a urýchlili rozhodovanie o novej legislatíve. Renzi vyhlásil, že ak by voliči reformu neschválili, odstúpi, píše agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies