Na výdavky spojené s migračnou krízou majú ísť z rozpočtu EÚ miliardy eur

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 15:14 • 2 min
Na výdavky spojené s migračnou krízou majú ísť z rozpočtu EÚ miliardy eur

BRUSEL - Na migračnú krízu by malo ísť z budúcoročného rozpočtu Európskej únie (EÚ) 5,2 miliardy eur v záväzkoch. Z týchto peňazí by sa mali financovať opatrenia, medzi ktoré patrí napríklad účinné riadenie migračných tokov, či ochranu vonkajších hraníc únie. Vyplýva to z pozície Výboru stálych predstaviteľov Rady, ktorú bude prezentovať počas nadchádzajúcich rokovaní s Európskym parlamentom o návrhu rozpočtu EÚ na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Rada sa zhodla na tom, že v únii by sa mala naďalej zachovať vysoká úroveň podpory štátom, ktoré zápasia s migračnou krízou, chránia vonkajšie hranice únie a bojujú proti organizovanej trestnej činnosti a terorizmu.

 

Túto pomoc dostávajú od roku 2015. V pozícii Rady sa tak vyčleňuje 5,2 miliardy eur v záväzkoch na osobitné výdavky spojené s migráciou. Patria sem vnútorné opatrenia, ako napríklad účinné riadenie migračných tokov, ako aj vonkajšie opatrenia zamerané na riešenie základných príčin migrácie. Táto položka zahŕňa 200 miliónov eur na mechanizmus núdzovej podpory zo strany EÚ, ktorý Rada zriadila 15. marca 2016 s cieľom pomôcť Grécku a ostatným členským štátom, ktoré sú nadmerne zasiahnuté príchodom veľkého počtu utečencov. Zahŕňa tiež 750 miliónov eur na dosiahnutie príspevku vo výške jednej miliardy eur z rozpočtu EÚ s cieľom dosiahnuť sumu tri miliardy eur, ktorá bola schválená na nástroj pre utečencov v Turecku.

 

Na zaistenie vysokej úrovne bezpečnosti v EÚ pozícia Rady zahŕňa 738,6 milióna eur v záväzkoch a 747,7 milióna eur v platbách vyčlenených na Fond pre vnútornú bezpečnosť. V porovnaní s rokom 2016 ide o zvýšenie záväzkov o 14,4 % a zvýšenie platieb o 89,3 %. Malo by to pomôcť ešte viac posilniť policajnú spoluprácu, predchádzanie organizovanej trestnej činnosti a boj proti nej, ako aj krízové riadenie.

 

Na naplnenie potrieb spojených s týmito prioritami a v plnom súlade s viacročným finančným rámcom na roky 2014 až 2020 Rada súhlasila, že zmobilizuje niekoľko osobitných nástrojov, ako napríklad celkovú rezervu pre záväzky, nástroj flexibility a mimoriadnu rezervu pre záväzky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies