Na východnej Ukrajine sa zintenzívnilo ostreľovanie pozícií vládnych vojsk

NETKY.SK • 10 November 2014, 09:49 • 2 min
Na východnej Ukrajine sa zintenzívnilo ostreľovanie pozícií vládnych vojsk

KYJEV - Ukrajinské vládne jednotky boli za posledných 24 hodín až 65-krát terčom ostreľovania proruských jednotiek, informoval dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najintenzívnejšia paľba sa odohrávala - ako aj v uplynulých dňoch - v oblasti Debaľceva, Donecka a Luhanska. Tymčuk uviedol, že zosilnenie ostreľovania súvisí s pohybom kolóny nákladných áut s "humanitárnou pomocou z Ruska", ktorej náklad však podľa neho tvoria "zbrane, strelivo a živá sila".
      

Nad zosilnením bojovej aktivity na východe Ukrajiny, ktorú od jari ovládajú proruskí separatisti, vyjadruje znepokojenie aj ukrajinské vedenie. V podobnom duchu sa v noci nadnes podľa agentúry Ukrinform vyjadrila aj americká Rada národnej bezpečnosti. Jej hovorkyňa Bernadette Meehanová uviedla, že Washington znepokojili správy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v nedeľu informovala, že na povstaleckom území spozorovala kolónu obrnených vozidiel s neoznačenými vojakmi, čo podľa Kyjeva dokazuje, že Moskva tam poslala posily.
      

Meehanová zopakovala, že USA vyzývajú všetky zainteresované strany, aby rešpektovali protokoly uzavreté v Minsku, a v prvom rade dohodu o prímerí, na ktorom sa zástupcovia vlády v Kyjeve a proruských separatistov dohodli 5. septembra.
      

Predstaviteľka Washingtonu sa obrátila na Rusko s výzvou, aby dodržiavalo svoje záväzky z Minska vrátane prísľubu, že skoncuje s podporou proruských separatistov a odsunie svoje jednotky a výzbroj z územia Ukrajiny. 
      

Washington v tomto vyhlásení zároveň zdôraznil, že Rusko musí zabezpečiť možnosť obnovy suverenity Ukrajiny, ustanovenie kontroly OBSE na rusko-ukrajinských hraniciach a prepustenie všetkých rukojemníkov a zajatcov. Agentúra Ukrinform píše, že americký minister zahraničných vecí John Kerry vo víkendovom rozhovore pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v súvislosti s postupom Ruska voči Ukrajine upozornil, že táto situácia je "novou hrozbou pre slobodnú Európu". 
      

Ohrozené je podľa neho povojnové usporiadanie Európy i usporiadanie, ktoré je dôsledkom pádu Berlínskeho múru, "čo bolo na prospech miliónom ľudí na celom svete". V rozhovore tiež vyjadril pripravenosť USA a EÚ "brániť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies