Na východe Ukrajiny padol vojak ukrajinskej armády

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:57 • 2 min
Na východe Ukrajiny padol vojak ukrajinskej armády

KYJEV - Život jedného vojaka ukrajinskej armády si v utorok vyžiadala granátometná paľba z pozícií proruských separatistov na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Kyjeve ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak. Za smrtiacim útokom by podľa neho mohla byť ozbrojená skupina, ktorá sa podriaďuje veleniu samozvaných republík na východe krajiny.

 

Ako pripomenula agentúra Reuters, obe strany ukrajinského konfliktu v posledných týždňoch v prevažnej miere dodržiavali prímerie, ktoré platí od 1. septembra. Útok z utorka je po dlhom čase prvým, ktorý si vyžiadal obeť na strane vládnych síl. Podľa agentúry UNIAN sa incident odohral južne od lokality Avdijivka.

Poltorak doplnil, že útok prešetrujú, a to za účasti "ukrajinských a ruských predstaviteľov". "Až potom bude prijaté rozhodnutie o ďalších krokoch," uviedol minister, pričom narážal na realizáciu dohody o odsune zbraní z demarkačnej čiary, ktorej podmienkou je úplné dodržiavanie prímeria.

Agentúra UNIAN uviedla, že ukrajinská strana o udalosti informovala osobitnú pozorovateľskú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ako aj Spoločné centrum pre koordináciu a kontrolu.

 

Od polovice apríla 2014, keď sa na východe Ukrajiny začala tzv. protiteroristická operácia vládnych síl, si boje medzi proruskými separatistami a vládnou armádou vyžiadali už viac ako 8000 obetí.

 

Agentúra UNIAN podotýka, že ukrajinský prezident Petro Porošenko minulú sobotu konštatoval, že zastavenie paľby na východe Ukrajiny v priebehu uplynulých dvoch týždňov prešlo do stavu prímeria. Počas dnešnej návštevy na výstave vojenskej techniky Porošenko vyhlásil, že Ukrajina nepotrebuje cudzích vojakov, ale materiálnu pomoc, a vyjadril v tejto súvislosti radosť nad tým, že prišli prvé dodávky tzv. nesmrtiacej výzbroje.

 

Ukrajina dnes oslavuje štátny sviatok Deň obrancu vlasti, pripomína UNIAN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies