Na východe Slovenska umiera toľko detí, ako v niektorých afrických regiónoch

NETKY.SK • 11 Október 2017, 07:33 • 2 min
Na východe Slovenska umiera toľko detí, ako v niektorých afrických regiónoch

BRATISLAVA – O problémoch v zdravotníctve vieme už dlho, no aj napriek nedochádza k želanému zlepšeniu podmienok. Projekt, ktorý bol vytvorený na zlepšenie zdravotnej starostlivosti v menej rozvinutých regiónoch nepriniesol želané výsledky.

slovakia

left justify in out

Osobitný problém predstavuje vysoká úmrtnosť detí do jedného roka, prevažne vo východnej časti Slovenska, ktorý sa zaradil medzi najhoršie regióny v celej Európskej únie. Tieto výsledky vyplývajú zo správy EK o ekonomickej, sociálnej a teritoriálnej kohézii vychádzajúcej z údajov Eurostatu. Slovenský Východ sa na posledné miesta umiestnil s regiónmi ako sú francúzske zámorské územia, španielske teritória na severe Afriky Ceutou a Melillou a anglickými regiónmi Shropshire and Staffordshire.

 

Z 1000 novonarodených detí v roku 2015, sa 12 mesiacov nedožilo 3,6 dieťaťa. V kritických regiónoch ich bolo až 6. O zlom zdravotnom stave ľudí žijúcich na východe, sa hovorí už dlhodobo. Fakt je ten, že v tomto regióne žije viac rómskej populácie v osadách ako v iných častiach Slovenska, s čím súvisí aj ich horšia zdravotná starostlivosť. Je preukázané, že títo obyvatelia sa dožívajú až o 15 rokov menej ako ostatná majorita.

 

Túto problémovú situáciu by mohol zlepšiť projekt Zdravé komunity. Spojenectvo ministerstva zdravotníctva a tretieho sektora však skrachovalo po troch rokoch fungovania. Správa ďalej upozorňuje na priepastné regionálne rozdiely. Bratislavský kraj sa už dnes, čo sa týka zdravotnej starostlivosti porovnáva s Prahou, Baskickom či Bukurešťou, kde bol zaznamenaný priam skokový rozvoj, čo sa žiaľ nedá povedať o regiónoch vzdialených od hlavného mesta. Tu rozvoj akoby zastal. „Veľká priepasť tohto druhu je vo všeobecnosti dôvodom na obavy a vyvíja značný tlak na región hlavného mesta, pričom je možné, že zdroje v iných regiónoch zostanú nevyužité,“ konštatuje správa o kohézii.

 

Rozvoj v samostatných regiónoch ovplyvňuje do značnej miery kvalita miestnych samospráv, transparentnosť verejných obstarávaní, miera korupcie či rýchlosť rozhodovania. Slovensko sa pritom zaraďuje medzi krajiny, ktorých sa podiel kohéznych fondov na verejných investíciách podieľa najviac. Chýba nám progres vo verejnej správe, ktorý zahŕňa elektronizáciu verejnej správy. Spolu s Čechmi a Bulharmi sme sa zaradili medzi najmenej pokrokové krajiny EÚ, pričom sa Slovensko v posledných 6 rokoch neposunulo vôbec. Dôkazom toho, je aj nízka angažovanosť žien v regionálnych zastupiteľstvách, ktorá tvorí ledva 10% zastúpenie. Úplne opačný trend platí v štátoch ako je Belgicko, Španielsko či Francúzsko, kde je naopak najviac ženských reprezentantiek zastávajúcich tieto funkcie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona