Na východe Slovenska sa Američania chystajú investovať milióny eur

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 08:39 • 2 min
Na východe Slovenska sa Američania chystajú investovať milióny eur

BRATISLAVA – Americká spoločnosť Theta Energy Group plánuje investovať milióny eur na vybudovanie smart technologického parku. Tento park plánujú postaviť vo Vojanoch na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Investícia sa bude týkať premeny tepelnej elektrárne na ekologickú, ktorá bude poskytovať zelený zdroj energie.  V prvej fáze projektu by sa mala prerobiť elektráreň. V druhej sa zamerajú na vybudovanie moderného technologického parku pre firmy, ktoré sa zaoberajú vývojom a špecializujú sa na inovatívne technológie.

 

Táto investícia bola ohlásená ešte pred minuloročnými parlamentnými voľbami, kedy sa výška investovaného kapitálu odhadovala na približne 730-miliónov eur. V chudobnejšom regióne na východe Slovenska, v ktorom je vysoká miera nezamestnanosti, by dokázala vytvoriť vyše 800 nových pracovných miezd. Do dnešného dňa sa žiaľ projekt nepohol.

 

Theta Energy Group sa vyjadrila, že aj napriek tomu, že sa do dnešného dňa nezačalo s premenou elektrárne, investičný zámer napreduje. „Projekt je vo finálnom štádiu rokovaní so zainteresovanými partnermi, ako aj s ďalšími investormi, ktorí plánujú prísť v prípade prerobenia elektrárne na zelenú energiu spolu s našou spoločnosťou na Slovensko,“ potvrdil Igor Hantuch, výkonný riaditeľ slovenskej pobočky Theta Energy Group.

 

Keďže sa hodnota projektu navýšila bolo nutné opätovné prerokovanie zámeru z hľadiska realizovateľnosti. Konečná suma by mala dosiahnuť až 1,6 miliardy eur. Za miliardu by sa mal postaviť technologický park a za 6 miliónov by sa mala prerobiť elektráreň. Pravdepodobne najdrahšou položkou celej investície bude zakúpenie a postavenie zariadenia elektrárne na splynovanie odpadu, ktoré následne vyrobenou energiou zásobí priľahlý priemyselný park a firmy, ktoré v ňom budú sídliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies