Na východe Konžskej demokratickej republiky uniesli 14 humanitárnych pracovníkov

NETKY.SK • 2 November 2015, 19:07 • 2 min
Na východe Konžskej demokratickej republiky uniesli 14 humanitárnych pracovníkov

KINSHASA - Štrnástich humanitárnych pracovníkov uniesli v nedeľu na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), kde po vojnách z uplynulých desaťročí pretrváva neistá bezpečnostná situácia.

slovakia

left justify in out

 Informovali o tom dnes OSN a miestni aktivisti, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters.


Zamestnanci nemenovanej konžskej mimovládnej organizácie sa stali obeťami únosu v oblasti Rutshuru, ktorá je súčasťou provincie Severné Kivu. Opäť sa tak potvrdila "krehká bezpečnostná situácia, v ktorej pracujú rôzne humanitárne skupiny a ktorej obeťami sú miestni obyvatelia", uviedol vo vyhlásení koordinátor humanitárnej pomoci misie OSN v KDR Mamadou Diallo.


Východné Kongo bolo v rokoch 1996-2003 dejiskom dvoch vojen, pri ktorých zomreli milióny ľudí, prevažne na vyhladovanie a choroby. V regióne dodnes pôsobia desiatky ozbrojených skupín súperiacich o kontrolu nad zásobami zlata, cínu a tantalu.


Diallo vo svojom vyhlásení nespomenul, z ktorej organizácie unesení pracovníci pochádzali, ani to, kto by mohol byť za tento čin zodpovedný.
Aktivisti miestneho Centra štúdií na podporu mieru, demokracie a ľudských práv informovali, že k únosu došlo v meste Makoka, približne 100 kilometrov severovýchodne od provinčného hlavného mesta Goma. Podľa ich vyhlásenia zajala humanitárnych pracovníkov približne desiatka ozbrojencov z povstaleckej skupiny Demokratické sily za oslobodenie Rwandy (FDLR).


Konžská armáda začala vo februári nové operácie proti FDLR, čoho dôsledkom boli odvetné útoky na konžských vojakov a civilistov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona