Na východe dostávali deti aj netradičné mená: Onur, Maddox, Siluán, či Koncuela

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:04 • 2 min
Na východe dostávali deti aj netradičné mená: Onur, Maddox, Siluán, či Koncuela

KOŠICE – V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) sa v minulom roku narodilo spolu 2937 detí. Z nich bolo 1567 chlapcov a 1370 dievčat. Dvojičky sa narodili 45-krát, v dvoch prípadoch išlo o trojičky. Za UNLP o tom dnes informovala hovorkyňa Ivana Stašková.

slovakia

left justify in out

Mamičky dávali novonarodeným chlapcom najčastejšie mená Jakub, Martin a Adam. U dievčat boli vlani najobľúbenejšie mená Viktória, Kristína a Natália. "Čo sa týka netradičných mien, v našej nemocnici sa narodili napríklad Jakub Šťastko, Onur, Maddox, Edgar, Siluán, Ethem či Daniel Káleb. Medzi netradičné dievčenské mená patrili napríklad Koncuela či Luna," uviedla Stašková.

 

Údaje o novorodencoch zahŕňajú pracoviská UNLP na Rastislavovej ulici a na Triede SNP. V roku 2015 sa v UNLP narodilo 2761 detí.

 

V pôrodnici v Šaci sa v minulom roku narodilo 1 980 detí

V Nemocnici Košice - Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica, ktorá je členom skupiny AGEL, sa narodilo v minulom roku až 1 980 detí, čo je o 124 detí viac v porovnaní s rokom 2015. Informoval o tom dnes Tomáš Želazko z tlačového oddelenia spoločnosti AGEL.

 

Ako uviedol Želazko, prvé novorodeniatko v roku 2017 privítal tím lekárov a sestier Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v nedeľu 1. januára o 8:25, keď sa na svet vypýtal Peťko. Prvorodené dieťatko mamičky Viktórie a otecka Petra z Košíc je zdravý chlapček s mierami 3 830 gramov a 52 cm. Nový rok na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v Šaci bol v porovnaní s bežnými dňami v roku pokojný, narodili sa iba štyri bábätká, pričom zvyčajne sa tu narodí aj sedem detí denne.

 

Medzi novorodencami v uplynulom roku mali prevahu chlapci, ktorých sa narodilo 999. Dievčat sa narodilo 981. Dvojčiat sa narodilo v Šaci 19. Rodičia svoje ratolesti najčastejšie pomenúvali menami Ema, Natália a Laura. Najobľúbenejšie medzi chlapčenskými menami boli Sebastián, Richard či Martin. Prívlastok najväčšie bábätko pôrodnice v Nemocnici Košice - Šaca si vyslúžilo dieťatko s pôrodnou váhou 5 160 gramov a za najnevšednejšie mená boli označené Ryan a 
Želazko zdôraznil, že pôrodnica v Nemocnici Košice - Šaca nesie titul Baby friendly hospital od roku 2007, a tým zaručuje prostredie priateľské k matkám a ich deťom. Gynekologicko-pôrodnícka klinika poskytuje komplexnú starostlivosť v tehotnosti, počas pôrodu a v šestonedelí. Rodička si môže zvoliť aj tzv. alternatívne formy pôrodu. Klinika poskytuje tiež liečebno-preventívnu špecializovanú starostlivosť ženám s gynekologickými ochoreniami. Ročne na Gynekologicko-pôrodníckej klinike hospitalizujú 3 490 pacientok, vykoná sa okolo 1 961 pôrodov, 1 820 operačných výkonov a v jednodňovej zdravotnej starostlivosti 1 261 operačných výkonov. 

 

Medzi najčastejšie mená novorodencov v Michalovciach patrili Lukáš i Karolína

Medzi najčastejšie mená, ktoré rodičia vlani vyberali pre svoje deti v Michalovciach, patrili u chlapcov Lukáš, Sebastián, Filip a Marko, u dievčat to bola Karolína, Olívia, Nina, Ema, Mia a Klára. Rodičia novorodencov sa pri výbere rozhodli aj pre nezvyčajné mená ako Ashley, Scarlet, Leon, Matheo, Mathias, Teo a iné. Aj v tomto roku začínali v michalovskej nemocnici s netradičným menom. V nedeľu 1. januára sa tu tesne pred pol šiestou ráno narodil Mathias s hmotnosťou 3100 gramov a dĺžkou 48 centimetrov.

 

Mesto bilancuje aj v iných oblastiach. Ku koncu roka 2016 eviduje 38.081 obyvateľov, čo je oproti začiatku minulého roka pokles o približne 300 ľudí. Vlani sa tu narodilo 324 Michalovčanov, čo je o 36 viac ako úmrtí. Do mesta sa prisťahovalo z iných obcí 490 občanov, naopak, odsťahovalo sa 698 ľudí. Matrika zaznamenala v predchádzajúcom roku celkom 224 sobášov, z toho cirkevných bolo 141. Evidovala tiež sedem sobášov uzatvorených s cudzím štátnym príslušníkom.

 

Menám novorodencov v Prešove dominovali Jakub a Sofia

Prvú Prešovčanku v roku 2017 navštívila v utorok v prešovskej nemocnici primátorka mesta Andrea Turčanová. Malá Eliška sa narodila iba osem sekúnd po polnoci a je tak zároveň aj prvým dieťaťom narodeným v roku 2017 na Slovensku. Prvorodená dcéra lekárky miestnej nemocnice pri narodení vážila 3 960 gramov a merala 51 centimetrov. „Prvej tohtoročnej Prešovčanke želám najmä veľa zdravia, šťastia, lásky a požehnania,“ zaželala primátorka rodičom, ktorým spolu s kyticou odovzdala aj tradičný finančný dar pre prvé dieťa roka. Ako uviedla primárka oddelenia gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Mariana Horanská, malá Eliška sa narodila po sekcii a mamička i bábätko sú v poriadku. „V novom roku sme doteraz na svet priviedli už osem bábätiek,“ dodala Horanská. 

 

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová, meno Eliška sa v Prešove stáva čoraz obľúbenejším. V roku 2016 je v knihách narodení tunajšieho matričného úradu zapísaných 23 dievčat s týmto menom. Najčastejším dievčenským menom minulého roka ale bola Sofia. Toto meno dostalo 37 dievčat. Medzi chlapcami bolo najpopulárnejšie meno Jakub, ktorým pomenovali rodičia 44 novorodencov. Ďalšími obľúbenými dievčenskými menami boli Ema, Nina, Mária, Viktória, Nela, Timea, Dominika, Vanesa, Michaela, Natália a v prípade chlapcov to okrem Jakuba boli aj Samuel, Adam, Sebastián, Martin, Filip, Lukáš, Šimon, Alex, Dávid a Michal. „Do matričnej knihy však boli v minulom roku zapísané aj netradičné mená. Z dievčenských Elianna, Eny, Stacie, Miley, Chanel, Samira, Shania, Šanaja, Chantal, Dezidéria, Bathsheba a z chlapčenských Noel, Anchel, Timon, Emir, Sajmon, Efraim, Nathias, Kerem, Alessio,“ prezradila hovorkyňa. 

 

V roku 2016 sa v Prešove narodilo o málo viac dievčat ako chlapcov. Celkovo prišlo na svet 2 509 detí, z toho bolo 1 265 dievčat a 1 244 chlapcov. V porovnaní s minulým rokom ide o pokles o 110 detí, keďže v roku 2015 sa narodilo 2 619 detí. Chlapcov sa vtedy narodilo o 15 viac ako dievčat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona