Na východe Ázie a západe USA pozorovali vzácne prstencové zatmenie Slnka

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 07:23 • 2 min
Na východe Ázie a západe USA pozorovali vzácne prstencové zatmenie Slnka

Na východe Ázie a západe USA pozorovali vzácne prstencové zatmenie Slnka

slovakia

left justify in out

img

Tisíce zvedavcov v niektorých častiach východnej Ázie a západu Spojených štátov mohli v nedeľu pozorovať vzácny úkaz - prstencové zatmenie Slnka. Zatiaľ čo v Ázii nastal na úsvite, na západe USA k tomu došlo za súmraku. Pás, v ktorom sa dal vidieť, bol široký 240-300 kilometrov, informovala austrálska agentúra AAP.
      Zatmenie prešlo vzdialenosť 13.679 kilometrov za 3,5 hodiny. Jav trval v závislosti od lokality asi päť minút. Ľudia mimo úzkeho pásu videli len čiastočné zatmenie.
      Prstencové zatmenie nastáva vtedy, keď sa stred Mesiaca dostane presne pred stred Slnka, ale naša obežnica je príliš ďaleko od Zeme na to, aby zakryla celý slnečný kotúč. Ten je viditeľný na okrajoch ako tzv. ohnivý prstenec (anglicky ring of fire).
      Zatmenie sa začalo nad južnou Čínou dnes skoro ráno miestneho času a postupovalo smerom na západ k Japonsku, ďalej križovalo Tichý oceán a zavŕšilo sa nad Severnou Amerikou. Na východe Číny zabránili pozorovaniu mraky, no kto si privstal v Hongkongu, mohol vidieť aspoň kúsok z tohto prírodného divadla.
      Osobitnú príchuť malo čiastočné zatmenie Slnka v japonskej metropole Tokio, kde sa vyskytlo naposledy pred 173 rokmi. Mnohí Japonci sa kvôli tomu prihlásili na mimoriadne zájazdy do Tokia a pozorovali úkaz z terás výškových budov. Iní sa zastavili v uliciach a jasali, keď sa zatmenie začalo. Japonský elektronický gigant Panasonic poslal výpravu na vrchol 3776 metrov vysokej hory Fudži, kde sa jav nakrúcal pomocou zariadení na slnečný pohon.
      Viac šťastia ako v Číne či Hongkongu mali zvedavci na západe USA. Jedno z najlepších miest na pozorovanie ohnivého prstenca v USA bolo mestečko Kanarraville s 355 obyvateľmi v štáte Utah, kam zamierili tisíce divákov.
      Ďalej na západ v Los Angeles smerovali zvedavci do Griffithovho observatória, z ktorého je výhľad na mesto a slávny nápis Hollywood. Obloha nad južnou Kaliforniou bola bezoblačná a Mesiac tam mal pokryť na vrchole zatmenia 86 percent priemeru slnečného kotúča.

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona