Na východe a západe Slovenska bol rozdiel medzi teplotami vyše 20 stupňov

NETKY.SK • 8 Január 2015, 15:35 • 2 min
Na východe a západe Slovenska bol rozdiel medzi teplotami vyše 20 stupňov

BRATISLAVA - Viac než 20 stupňov Celzia bol rozdiel medzi teplotami vzduchu, ktoré mali Slováci na krajnom juhozápade a severovýchode našej krajiny. Stalo sa to v noci zo 6. na 7. januára. Zatiaľ čo v Bratislave na letisku a v Mlynskej doline klesla do rána teplota vzduchu na mínus 5,4, resp. mínus 5,1 stupňa Celzia, v Podolínci bol v rovnakom čase mráz mínus 25,4 stupňa Celzia.

slovakia

left justify in out

"Bolo to podmienené tým, že prúdenie studeného vzduchu sa teraz posunulo viac na východ ako na konci roka 2014," vysvetľujú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško a Marek Švec. Pripomínajú, že na severnom a východnom Slovensku bola už na sviatok Troch kráľov nízka aj maximálna denná teplota vzduchu. Napríklad v Liesku na severnej Orave dosiahla podľa SHMÚ teplota iba mínus 4,8 stupňa Celzia, ale v južných regiónoch Slovenska bolo o viac ako 10 stupňov Celzia teplejšie. Dudince mali napríklad plus 6,1 stupňa Celzia. 

 

"V noci potom začala od západu pribúdať vysoká oblačnosť, ktorá v západných oblastiach Slovenska nepodporovala výraznejší pokles teploty vzduchu," vysvetľujú ďalej Faško a Švec. Najrozhodujúcejším činiteľom však bola podľa nich prítomnosť snehovej pokrývky a konfigurácia terénu. "Studený vzduch sa mohol na miestach s dostatočne hrubou snehovou pokrývkou pri bezoblačnom počasí a utíšení vetra ďalej ochladzovať a tieto podmienky boli teraz najlepšie práve v kotlinách severného a severovýchodného Slovenska," uvádzajú.

 

Podobný silný mraz v uvádzaných kotlinách bol naposledy vo februári 2012, kedy 13. februára v Červenom Kláštore klesla teplota vzduchu na mínus 29,3 stupňa Celzia. 

 

Mrazivé obdobia v prvých dňoch nového roka sa zvyknú označovať ako trojkráľová zima. Rekordne silné mrazy pre 7. január zaznamenali v roku 1985 napríklad v Čadci, kde vtedy klesla teplota podľa SHMÚ vzduchu na mínus 30,6 stupňa Celzia a v Oravskej Lesnej až na mínus 36,6 stupňa Celzia. Silné mrazy boli 7. januára aj v roku 1997, kedy v Plavči zaregistrovali rekord minimálnej teploty vzduchu na tejto meteorologickej stanici pre tento deň, a to mínus 24,5 stupňa Celzia. V stredu 7. januára tohto roku tam podľa SHMÚ namerali mínus 24,4 stupňa Celzia a na základe týchto údajov tam klesla teplota vzduchu takmer na rekordnú úroveň pre 7. január.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies