Na východ Slovenska mieri veľká investícia!

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 10:47 • 2 min
Na východ Slovenska mieri veľká investícia!

BRATISLAVA - Na východ Slovenska mieri veľká investícia. Zamestnať by sa malo minimálne 500 ľudí. Dôvodom je zmluva troch slovenských firiem s nemeckou automobilkou Mercedes-Benz. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií HN by pre Mercedes mali v Prešove a Košiciach šiť kožené sedadlá a poťahy do najnovšieho luxusného auta triedy S. Začať pracovať by mali najneskôr v júni. Ide o firmy Howe, Faurecia a Lear Corporation Seating. Kým prvé dve firmy už majú podľa informácií HN svoje zmluvy isté, pri zákazke pre poslednú ešte nepadlo konečné slovo.

V hre je okrem prešovskej pobočky Lear aj jej poľská kolegyňa. Howe a Faurecia majú už dnes rokovať s košickým úradom práce. Podľa jeho hovorcu Igora Jakeša budú diskutovať aj o nových pracovných miestach. "Momentálne ešte nemáme informácie o tom, že by firmy mali prijímať ľudí," povedal pre HN. Investícia by okresom výrazne pomohla. Ide totiž o regióny s nadpriemernou nezamestnanosťou.

Nájsť na východe Slovenska dostatok šičiek bude podľa personalistov jednoduché, problém môže byť akurát v ich kvalifikácii. "Dôležité je, o aké šitie bude mať investor záujem. Šitie pre segment automotive je vysoko náročné," hovorí Product Director personálnej agentúry McRoy Slovakia Branislav Jančuška.

Práve na východe Slovenska v minulosti sídlilo viacero textilných firiem. Prácu dostať môžu aj šičky z nedávno skrachovanej vranovskej textilky Slotex, ktorým taliansky majiteľ tri mesiace neplatil mzdy.

Dobré správy pre východ krajiny sa však ešte skončiť nemusia. Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča tam totiž mieria ešte ďalšie dve textilné firmy. "Máme informácie o tom, že v Prešovskom kraji plánujú dve firmy prijať menej zarábajúce skupiny ľudí. Prácu by si tak mohli nájsť aj niektorí zamestnanci z Vranova," hovorí Jurikovič.

Podobne by mohli pre Mercedes šiť aj zamestnanci spoločnosti Twista z Humenného. Zamestnávateľ im dlhuje niekoľko mesiacov výplatu. Pracovníci sa búria a rozhodli sa preto podať návrh na vyhlásenie konkurzu na firmu.

Na východe však nejde o prvú investíciu v poslednom období. Nedávno o vytvorení 500 nových pracovných miest informovala IT firma T-Systems Slovakia. Na tento účel je minister práce Ján Richter (Smer-SD) ochotný vyčleniť časť eurofondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona