Na výbeh pre vlky v ZOO zatiaľ pribúdajú peniaze pomaly

NETKY.SK • 23 November 2014, 12:17 • 2 min
Na výbeh pre vlky v ZOO zatiaľ pribúdajú peniaze pomaly

BRATISLAVA - Peniaze na nový výbeh pre vlky sa v bratislavskej ZOO darí zbierať len pomaly. Za dva roky od spustenia zbierky sa podarilo vyzbierať necelých 19-tisíc eur, na vybudovanie nového výbehu však treba vyše 87-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

"Stále sa snažíme všetky naše aktivity smerovať na vlky, či už je to výťažok z tombol, ktoré sa realizujú počas podujatí alebo výťažok zo zážitkových programov, ktoré realizujeme cez aukcie stránky ludialudom.sk," priblížila Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava s tým, že najbližšie bude možné vlkom prispieť na nový domov 6. decembra počas podujatia Mikulášske kŕmenie zvierat.

 

Výzvu na zbierku pre vlky s názvom "Aby naše vlky spokojne vyli" vyhlásila bratislavská ZOO ešte v septembri 2012. Stav chovného zariadenia pre vlky je totiž zastaraný a už nevyhovuje podmienkam pre ich chov. V ZOO sa síce ešte nepodarilo vyzbierať potrebnú sumu na vybudovanie výbehu, z doterajších príspevkov však plánujú robiť aspoň prvé kroky. V ZOO plánujú dať si v najbližšom čase vypracovať projektovú štúdiu, ako by mal výbeh pre vlky vyzerať. "Najbližšie teda uverejníme výzvu, aby sa nám prihlásili odborníci, ktorí už podobné projektové štúdie realizovali a majú skúsenosti v tejto oblasti," priblížila Matejovičová. V budúcom roku by potom chceli pokračovať projektom stavby. "V závislosti od toho, s akým finančným objemom bude projekt stavby viazaný, sa buď pustíme do práce a začneme stavať, alebo budeme ešte sústreďovať prostriedky," uviedla Matejovičová s tým, že pre ZOO je v súčasnosti najdôležitejšie zozbierať dostatok peňazí, aby sa projekt nového domova pre vlky stal aj realitou.

 

Stav chovného zariadenia pre vlky je momentálne zastaraný a nevyhovuje podmienkam pre chov. ZOO Bratislava by chcela preto vlkom vybudovať nový domov, ktorý sa bude podobať prostrediu, v ktorom žijú vo voľnej prírode. Brlohy vlkov sa vo voľnej prírode nachádzajú pod koreňmi stromov, pod vývratom, na ťažko prístupných miestach v skalách alebo sú ukryté v húštine. Tejto charakteristike najviac vyhovuje zalesnená časť areálu ZOO, preto práve tam plánujú vybudovať nový domov pre vlky. Chovné zariadenie musia oplotiť minimálne štyri metre vysokým plotom, ktorý bude na konci zabezpečený elektrickými ohradníkmi, aby vlky plot nepreskočili. Plot zabezpečia betónovým múrom, ktorý bude po celom obvode v hĺbke minimálne dva metre. To by malo zabrániť vlkom podhrabať sa pod oplotenie.

 

V bratislavskej ZOO má momentálne domov alfa pár vlka obyčajného a ďalšie štyri samice. Alfa pár prišiel do ZOO v roku 2006, mala to však byť len prestupná stanica a vlky mali putovať do partnerskej ZOO v zahraničí. Samica však v roku 2008 porodila prvé mláďatá, v roku 2009 priviedla na svet ďalšie. Keďže chovné podmienky v Bratislave neboli ideálne, veterinári kastrovali samca, aby sa ďalej vlky nemnožili. Bratislavská ZOO vlky stále ponúka do partnerských zoologických záhrad, aby im tak zabezpečila lepšie podmienky. V roku 2011 sa im podarilo premiestniť štyroch samcov vlka do holandskej ZOO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies