Na výbeh pre vlky v ZOO možno prispieť vydražením zážitku

NETKY.SK • 8 Február 2014, 13:38 • 2 min
Na výbeh pre vlky v ZOO možno prispieť vydražením zážitku

BRATISLAVA - Zbierku na nový výbeh pre vlky ZOO Bratislava vyhlásila ešte v septembri 2012, dodnes sa im podarilo vyzbierať takmer 14-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Bratislavská ZOO stále zbiera peniaze na nový výbeh pre vlky, zatiaľ sa podarilo vyzbierať takmer 14-tisíc eur. Stav chovného zariadenia pre vlky je momentálne zastaraný a nevyhovuje podmienkam pre chov, na vybudovanie nového výbehu však ZOO potrebuje vyše 87-tisíc eur. Ako agentúru SITA informovala Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava, do zbierky prispievajú ľudia rôznymi spôsobmi. Na výbeh pre vlky napríklad môžu prispieť vydražením netradičných zážitkov so zvieratkami zo ZOO cez portál www.ludialudom.sk a všetky takto vydražené peniaze poputujú na zbierku pre vlky.

Výzvu na zbierku pre vlky s názvom "Aby naše vlky spokojne vyli" vyhlásila bratislavská ZOO ešte v septembri 2012. S vyzbieraním peňazí na nový výbeh pre vlky pomáhajú aj súkromní partneri. Jedna zo spoločností napríklad pre ZOO bezplatne vyrobila informačnú tabuľu o projekte, ktorú návštevníci nájdu hneď pri vstupe do areálu. Pomáha aj odevná značka, ktorá špeciálne pre ZOO vytvorila kolekciu oblečenia a výťažok z jej predaja tiež putuje do zbierky na výbeh pre vlky, informovala Matejovičová. Ušetriť bude môcť ZOO aj pri projektovaní výbehu. Geodet totiž prisľúbil vymerať oplotenie bez nároku na odplatu.

Stav chovného zariadenia pre vlky je momentálne zastaraný a nevyhovuje podmienkam pre chov. ZOO Bratislava by chcela preto vlkom vybudovať nový domov, ktorý sa bude podobať prostrediu, v ktorom žijú vo voľnej prírode. "Radi by sme videli naše vlky v novom výbehu čo najskôr, avšak kým nebudeme mať dostatok prostriedkov na vybudovanie bezpečného a vhodného chovného zariadenia, nemôžeme s realizáciou začať," vysvetlila Matejovičová. ZOO sa však rozhodla prehodnotiť stavebný materiál, ktorý plánovali použiť na výbeh pre vlky, čo by mohlo znížiť finálnu cenu a urýchliť presťahovanie vlkov do lesnej časti areálu.

Brlohy vlkov sa vo voľnej prírode nachádzajú pod koreňmi stromov, pod vývratom, na ťažko prístupných miestach v skalách alebo sú ukryté v húštine. Tejto charakteristike najviac vyhovuje zalesnená časť areálu ZOO, preto práve tam plánujú vybudovať nový domov pre vlky. Chovné zariadenie musia oplotiť minimálne štyri metre vysokým plotom, ktorý bude na konci zabezpečený elektrickými ohradníkmi, aby vlky plot nepreskočili. Plot zabezpečia betónovým múrom, ktorý bude po celom obvode v hĺbke minimálne dva metre. To by malo zabrániť vlkom podhrabať sa pod oplotenie.

V bratislavskej ZOO má momentálne domov alfa pár vlka obyčajného a ďalšie štyri samice. Alfa pár prišiel do ZOO v roku 2006, mala to však byť len prestupná stanica a vlky mali putovať do partnerskej ZOO v zahraničí. Samica však v roku 2008 porodila prvé mláďatá, v roku 2009 priviedla na svet ďalšie. Keďže chovné podmienky v Bratislave neboli ideálne, veterinári kastrovali samca, aby sa ďalej vlky nemnožili. Bratislavská ZOO vlky stále ponúka do partnerských zoologických záhrad, aby im tak zabezpečila lepšie podmienky. V roku 2011 sa im podarilo premiestniť štyroch samcov vlka do holandskej ZOO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona