Na vrchu Veľká Javorina oslávili koniec roka tisíce Čechov a Slovákov

NETKY.SK • 31 December 2014, 15:54 • 2 min
Na vrchu Veľká Javorina oslávili koniec roka tisíce Čechov a Slovákov

PRAHA/BRATISLAVA - Niekoľko tisíc Slovákov a Čechov sa dnes tradične stretlo na najvyššom vrchu pohoria Biele Karpaty, na Veľkej Javorine, kde oslavovali koniec roka.

slovakia

left justify in out

Návštevníkov neodradilo ani mrazivé počasie - teplota sa pohybovala okolo mínus desať stupňov Celzia. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.
      

Vrchom Veľká Javorina prebieha štátna hranica medzi Slovenskom a Českou republikou.
      

Myšlienka stretávania Čechov a Slovákov na hraničnej čiare vznikla v roku 1992 ako symbolické vyjadrenie nesúhlasu s rozdelením Československa. Spoločný Silvester Čechov a Slovákov je tiež spomienkou na autora nápadu a zakladateľa akcie, bývalého ministra životného prostredia Josefa Vavrouška, ktorý v roku 1995 zahynul vo Vysokých Tatrách. Oba národy sa na tomto mieste stretávajú i na letných slávnostiach bratstva.
      

Dnes si tiež prítomní pripomínali niekdajší spoločný štát tradične, zapaľovaním vatry pri mohyle. Mnohí tam chodia opakovane a obdivujú okolitú prírodu, ktorá je krásna aj zasnežená, ako povedala účastníčka zo slovenskej Skalice. Žena dodala, že stretnutia sú jedinečné a preto by sa mali konať aj naďalej.
      

Atmosféru si pochvaľovala takisto skupina priateľov zo Starej Turej. Na vrchol dorazil tiež Antonín Štefaník z moravského mesta Hluk, ktorý obdivoval nádherný výhľad na Slovensko.
      

Okrem krásneho počasia si ľudia na silvestrovskom stretnutí vychutnávali i populárnu slivovicu, napísal portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona