Na vrchol Aconcaguy vystúpil iba deväťročný chlapec

NETKY.SK • 28 December 2013, 15:21 • 2 min
Na vrchol Aconcaguy vystúpil iba deväťročný chlapec

BUENOS AIRES - Len deväťročný chlapec z južnej Kalifornie sa stal najmladším človekom v dejinách, ktorý v Argentíne vystúpil na vrchol 6962 vysokej Aconcaguy, najvyššieho štítu západnej a južnej pologule.

slovakia

left justify in out

Tyler Armstrong z mesta Yorba Linda dosiahol vrchol Aconcaguy spolu so svojím otcom Kevinom a tibetským šerpom Lhawangom Dhondupom na Prvý sviatok vianočný.

Keď zostupovali späť k základnému táboru, bol Tyler oveľa menej ustatý ako jeho otec a ich sprievodca, uviedol Nicolas Garcia, ktorý z mesta Mendoza riadil logistiku výpravy.

"Je to rekord. Ešte nikdy predtým nevystúpil na vrchol Aconcaguy nikto, kto by mal len deväť rokov," povedal Garcia.

V dejinách je jeden mladší človek, ktorý sa však dostal len do nižších partií masívu Aconcaguy, poznamenal Garcia: pred 500 rokmi obetovali vo výške 5300 metrov na jednom z nižších vrcholov masívu zvanom Pyramide chlapca z kmeňa Inkov. Vedci skúmajúci jeho mumifikované telo, ktoré sa našlo v roku 1985, stanovili jeho vek na sedem rokov.

Len 30 percent z ľudí, ktorí každoročne získajú povolenie vystúpiť na Aconcauu, napokon aj dosiahne jej vrchol, uviedol Garcia a dodal, že zvyčajne nedostane povolenie nikto mladší ako 14 rokov. Armstrongovci si najali právnika, ktorý presvedčil sudcu, že Tyler na vrchol bezpečne vystúpi. V ôsmich rokoch totiž vystúpil na 5895 metrov vysoké Kilimandžáro v Tanzánii a po zdolaní Aconcaguy je odhodlaný vystúpiť na všetkých "sedem vrcholov", teda na najvyššie končiare všetkých siedmich svetadielov. 

Aconcagua vie ukázať aj svoju temnú tvár. Minulý rok pri pokuse o jej zdolanie zahynuli traja horolezci, aj keď v roku 2011 tam nebol zaznamenaný ani jeden smrteľný úraz, a ani počas tohtoročnej lezeckej sezóny na hore zatiaľ nikto nezahynul, povedal Garcia. Od prvovýstupu na Aconcaguu v roku 1897 zahynulo pri pokusoch o jej zdolanie viac ako 110 ľudí, dodal. 

"Tyler je veľmi živé dieťa, veľmi úprimné. A na svoje výstupy sa veľmi dôkladne pripravuje," povedal Garcia. "Ani on, ani jeho otec nemajú záujem o nejaké lacné dobrodružstvo. K svojmu projektu pristupujú veľmi konzervatívne, majú veľmi skúseného sprievodcu, takže podľa mňa ich výstup nemožno označiť za neopatrnosť," dodal Garcia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona