Na vojenskom zásahu proti Sýrii sa NATO nebude podieľať

NETKY.SK • 31 August 2013, 07:54 • 2 min
Na vojenskom zásahu proti Sýrii sa NATO nebude podieľať

KODAŇ - Správy o chemických útokoch v Sýrii si vyžadujú "medzinárodnú odozvu", na ktorej sa však Severoatlantická aliancia nebude podieľať.

slovakia

left justify in out

Jej generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen to v piatok uviedol pre médiá v rodnom Dánsku, kde údajné použitie chemických zbraní označil za "hrozný a odporný čin". Podľa jeho slov citovaných v denníku Politiken chemické útoky predstavujú "jasné porušenie medzinárodných štandardov a zločin, ktorý nie je možné ignorovať". V prípadnej "medzinárodnej reakcii voči sýrskemu režimu" však pre NATO nevidí miesto.

Rasmussen v minulosti trval na tom, že konflikt v Sýrii si vyžaduje politické riešenie. Počas piatkového vystúpenia podobne ako vlády západných mocností vyjadril presvedčenie, že za minulotýždňový útok pri Damasku, kde údajne chemické zbrane usmrtili niekoľko stoviek ľudí, je zodpovedný režim prezidenta Baššára al-Asada. "Nepochybujem o tom, že režim vykonal chemický útok. Ak uvážite, kto má chemické zásoby a prostriedky na ich použitie pri útoku, tak musíte povedať, že je to režim," povedal šéf NATO s tým, že na druhej strane "nie je toho veľa", čo by mohlo naznačovať zodpovednosť al-Asadových protivníkov. 

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov. Spomedzi členov NATO útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, iné krajiny ako Taliansko či Poľsko však vyjadrili výhrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies