Na vnútronemeckých hraniciach zahynulo 327 ľudí počas Studenej vojny, ktorí sa snažili dostať do západného bloku

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 07:49 • 2 min
Na vnútronemeckých hraniciach zahynulo 327 ľudí počas Studenej vojny, ktorí sa snažili dostať do západného bloku

BERLÍN - Na bývalých hraniciach Nemeckej demokratickej republiky a západného Nemecka zahynulo počas studenej vojny 327 ľudí, vyplýva z novej štúdie vypracovanej tímom bádateľov zo Slobodnej univerzity v Berlíne (FUB).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC. Väčšinu z týchto obetí tvoria civilisti, ktorí sa pokúsili utiecť na Západ z komunistickej NDR. V uvedenom čísle je zahrnutých 262 osôb, ktoré zomreli pri Berlínskom múre, a 24 východonemeckých vojakov v službe.

 

Približne polovica týchto obetí mala 18-25 rokov. Najmladšou obeťou bolo dieťa, ktoré sa v roku 1977 udusilo v kufri auta. Približne desať percent obetí tvorili ženy, píše sa v štúdii.

Prísne strážené hranice NDR sa tiahli v dĺžke 1400 kilometrov od Baltského mora po bývalé Česko-Slovensko. Na hraničnej čiare boli umiestnené pozemné míny, protitankové zátarasy, ostnatý drôt a strážne veže.

 

Vedci strávili štúdiom v archívoch takmer päť rokov, najmä tých, ktoré založili pohraničníci a bývalá tajná polícia Stasi. Projekt stál 642.000 eur a realizoval sa s podporou nemeckej vlády.

 

Všetkých 327 úmrtí sa vzťahuje na roky 1949-1989. Výskum sa nesústreďoval na zhruba 200 osôb, ktoré prišli o život pri pokuse prekonať Baltské more, ani tých, ktorí zomreli pri prechode hraníc iných štátov východného bloku.

 

Niektorí odborníci však túto štatistiku spochybňujú a tvrdia, že okolnosti - napríklad samovraždy pohraničníkov - nemuseli súvisieť so samotnými hranicami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona