Na vírus MERS zomrelo už viac ako stovka ľudí

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 06:58 • 2 min
Na vírus MERS zomrelo už viac ako stovka ľudí

RIJÁD - Saudskoarabské úrady evidujú už 473 prípadov nákazy potenciálne smrteľným Blízkovýchodným respiračným syndrómom (MERS). Ochoreniu v krajine - za dva roky od identifikácie vírusu - celkovo podľahlo 133 ľudí, oznámilo v piatok saudskoarabské ministerstvo zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Kráľovstvo zaznamenalo v uplynulých týždňoch výrazný nárast počtu infikovaných syndrómom MERS. Nové prípady súvisia predovšetkým s hromadným šírením ochorenia v nemocniciach v metropole Rijád a v druhom najväčšom meste krajiny Džidda. Veľkú časť nakazených tvoria zdravotnícki pracovníci.
      

V apríli tohto roku sa celkový počet identifikovaných prípadov MERS v Saudskej Arábii takmer zdvojnásobil a od začiatku mája sa zvýšil o ďalších 25 percent, uviedla agentúra Reuters.  
     

Do Saudskej Arábie budú v júli, počas moslimského ramadánu, prichádzať tisíce pútnikov, rovnako ako začiatkom októbra, kedy sa milióny veriacich vydávajú na tradičnú výročnú púť do Mekky.
      

Koronavírus MERS sa objavil na Blízkom východe v roku 2012 a vedci zatiaľ stále pátrajú po predpokladanom živočíšnom zdroji nákazy. MERS je príbuzný vírusu SARS, ktorý od svojho prvého objavenia sa v Číne v roku 2002 zabil v celom svete asi 800 ľudí. MERS môže spôsobiť kašeľ, horúčku a ťažký zápal pľúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies