Na Vianočnom bazári ponúkali výrobky a jedlá 38 krajín

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:32 • 2 min
Na Vianočnom bazári ponúkali výrobky a jedlá 38 krajín

Na Vianočnom bazári ponúkali výrobky a jedlá 38 krajín

slovakia

left justify in out

Na Vianočnom bazári v bratislavskom Parku kultúry a oddychu sa zúčastnilo 38 krajín, deväť charitatívnych organizácií, Lions Club a Rotary Club. Peniaze za vstupné, predaj tovaru, lístkov do tomboly a sponzorské dary sú určené na charitu v roku 2011 na Slovensku.
      Tohtoročný bazár je v poradí dvadsiaty a organizuje ho bratislavský Medzinárodný klub žien. Podujatie otvorila manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová.
      "Minulý rok bolo na bazári vyše 6000 ľudí a dúfame, že tento rok to bude tiež tak," povedala pre TASR jedna z organizátoriek Zora Groholová s tým, že na akcii je aj bezpečnostná služba. Minulý rok prestavoval výťažok 83.000 eur.
      Návštevníkov privítali stánky označené vlajkami zúčastnených štátov, vône pripravovaného jedla, suveníry, knižky, ľudovo-umelecké výrobky...
      Slovensko zastupuje stánok Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR pod záštitou manželky ministra Evy Dzurindovej. "Ponúkame tradičné slovenské výrobky ako keramiku, krištáľ, medovníky, vianočné sviečky, syrové výrobky a podobne," uviedla Petra Dvorská z protokolu MZV SR.
      Víno, olivový olej, rôzne druhy olív, konzervované ryby či špeciálna ryža pre národné jedlo nechýbali v stánku Španielskeho kráľovstva. Všetky produkty sú priamo o nás, povedala manželka veľvyslanca Emma Hernandez Landaeta. Pravá africká káva, látky, jedlá z banánov a fazule ponúkali v stánku Angoly. Veľké chleby krájali na stole pod maďarskou vlajkou, Rusi predávali aj kaviár, Izraelčania typický šólet i kozmetiku z Mŕtveho mora a Dáni najmä lego.
      Nad stolom USA bola veľká postava amerického prezidenta z papiera. V ponuke boli knižky v angličtine, sladkosti, pivo. "Piekla som čokoládové keksíky," prezradila Katharine Beamerová z americkej ambasády. Dodala, že kupovať prichádzajú Slováci aj anglicky hovoriaci návštevníci.
      Tradične veľký záujem vzbudil červený stánok Čínskej ľudovej republiky. Pre ženy tu mali pripravený jazmínový čaj, pre mužov víno alebo alkohol. "Podobný bazár býva aj v Pekingu, ale nie je vianočný ale novoročný. Riadime sa podľa čínskeho lunárneho kalendára," vysvetlila manželka čínskeho veľvyslanca Qian Li. Dodala, že tento rok je Rok tigra a budúci rok patrí králikovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies