Na Vianoce sa netreba zadlžovať

NETKY.SK • 19 November 2013, 09:28 • 2 min
Na Vianoce sa netreba zadlžovať

BRATISLAVA - Každý rok si pred vianočnými sviatkami hovoríme, že sa nebudeme naháňať, všetko si vopred naplánujeme a namiesto okázalých a zbytočných darov venujeme rodine svoju lásku a pohodu. Aby sa naše predsavzatia stali reálnymi, stačí málo - pozrieť sa na to, čo nám sviatky robí "šťastné či stresové" a tiež si naplánovať čas i peniaze.

slovakia

left justify in out

 Pred sviatkami má takmer každý pocit, obavu, že bude všetkého málo. "Každý rok si hovoríme, že už na budúce Vianoce neminieme 'majland' a budeme ich plánovať, ale väčšinou je opak pravdou. Ku koncu roka chcú všetci všetko stihnúť a zastavia sa možno na Štedrý deň v nejakom obchodnom centre s jediným cieľom, nakúpiť veľa a pre každého, aby bola pohoda," konštatuje Marián Kolembus z Provident Financial. Odborník na financie uvádza i ďalšie faktory, ktoré zhon a nervozitu iba podporujú, a to spoliehanie sa pri plánovaní financií často iba na decembrovú výplatu, darčeky sa nakupujú na poslednú chvíľu, a tak sa často rozhoduje pod tlakom a nakúpia sa zbytočnosti. Taktiež sa kalkuluje s peniazmi, ktoré si možno niekto nájde pod stromčekom, a potom je prekvapený, keď tomu tak nie je, pritom na darčeky minul viac ako mal.

"Ak plánujete prekvapiť vašich najbližších nejakým väčším a hodnotným darčekom a chcete na to využiť úver, nezabudnite na to, že to budete splácať určité obdobie a môže sa stať, že ho budete splácať ešte ďalšie Vianoce," zdôrazňuje Marián Kolembus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona