Na Vianoce sa míňalo viac ako po iné roky

NETKY.SK • 13 Január 2015, 14:10 • 2 min
Na Vianoce sa míňalo viac ako po iné roky

BRATISLAVA - Vianoce 2014 na Slovensku boli, aspoň podľa štatistík VÚB, bohatšie ako po minulé roky. Každý držiteľ debetnej karty, ako informovali dnes v Bratislave predstavitelia banky, minul v decembri 2014 v priemere takmer o 30 eur (7 %) viac ako pred rokom.

slovakia

left justify in out

Z celkovej sumy 431 eur pripadalo na platby u obchodníkov 119 eur, čo je oproti decembru 2013 o 15,5 % viac. Výbery z bankomatov tvorili 312 eur a medziročne stúpli o 3,6 %. 

 

Za posledných päť rokov sa priemerná suma výberov na jednu kartu výraznejšie nezmenila. Ľudia však oveľa viac platia bezhotovostne a priemerná suma platieb na jednu debetnú kartu vzrástla až o 54 %, a to zo 77 na 119 eur.  

 

Najväčší nápor zažili obchodníci 22. decembra, keď kartami VÚB vykonali klienti 181.000 platieb v celkovej výške 5,6 milióna eur.

 

Najčastejšie sa okrem potravín v decembri kupovalo oblečenie, kozmetika a vybavenie domácností. Najdrahšie priemerné nákupy boli v predajniach šperkov, elektroniky a výpočtovej techniky. Medziročne sa v uvedených predajniach minulo o 18 % viac peňazí. Najväčší nárast zaznamenali predajne s výpočtovou technikou (+1 %), o štvrtinu vzrástli hračky, kozmetika a vybavenie domácností. Pokles celkového objemu zaznamenali len predajne so športovými potrebami (-3 %), knihy zostali na rovnakej úrovni.

 

Najviac utratili obyvatelia Bratislavského kraja (70 miliónov eur), najmenej Košického (37 miliónov eur).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona