Na veľkonočnom obrade v Moskve sa zišlo vyše 7000 pravoslávnych veriacich

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 10:25 • 2 min
Na veľkonočnom obrade v Moskve sa zišlo vyše 7000 pravoslávnych veriacich

MOSKVA - Viac než 7000 pravoslávnych veriacich sa zišlo dnes v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve pri príležitosti osláv Veľkej noci. Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill, ktorý viedol obrad, vo svojom sviatočnom príhovore pred cirkevným zborom vyzval na mier na Ukrajine, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Na veľkonočnej vigílii sa zúčastnil i ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev s manželkou Svetlanou a niekoľkí ďalší vládni činitelia. Po obrade si s patriarchom vzájomne vymenili symbolické veľkonočné dary. Patriarcha Kirill bude dnes v Chráme Krista Spasiteľa celebrovať i večernú bohoslužbu.

 

Veľká noc je v kresťanskom kalendári najposvätnejším sviatkom. Moskovské chrámy pri tejto príležitosti pozývajú na obrad najmä mnohodetné rodiny, deti zo sirotincov, staršie osoby a postihnutých ľudí. Podľa tradície patriarcha od roku 2003 zapaľuje sviece zo svätého plameňa pochádzajúceho z Jeruzalema.

 

Veľkú noc, zmŕtvychvstanie Krista, slávia pravoslávni veriaci podľa staršieho juliánskeho kalendára. Koptskí kresťania v Egypte si tento sviatok pripomínajú polnočnou omšou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies