Na Veľkej Javorine sa v nedeľu stretnú Slováci, Moravania a Česi

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 10:42 • 2 min
Na Veľkej Javorine sa v nedeľu stretnú Slováci, Moravania a Česi

BRATISLAVA – Poslednú júlovú nedeľu budú na česko-slovenskom pomedzí opäť ľudia žiť Slávnosťami bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.

slovakia

left justify in out

„Ide o najväčšie podujatie takéhoto druhu na našej hranici, najväčšie nielen počtom návštevníkov, ale aj svojou históriou a významom,“ informoval agentúru SITA Ľubomír Miklánek za organizátorov zo združenia Bratstvo Čechov a Slovákov Javorina. Tradičné slávnosti budú na Veľkej Javorine, najvyššom vrchu Bielych Karpát, na mieste stojí už viac ako štvrťstoročie Pamätník česko - moravsko - slovenskej vzájomnosti. Už dnes ich predznamenáva Javorina tour 2017, stretnutie cykloturistov zo Slovenskej a z Českej republiky.

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine sa začnú v nedeľu 30. júla o 9:00 položením kvetov k pamätníku a príhovorom predsedníčky prípravného výboru slávností, primátorky Starej Turej Anny Halinárovej. Následne vystúpia dychové a folklórne súbory z česko - slovenského pomedzia. Program na veľkom pódiu otvorí o 9:30 dychová hudba ZUŠ Veselí nad Moravou. Neskôr sa na veľkom pódiu vystriedajú viaceré folklórne skupiny, napríklad detské súbory Štvorlístok pri ZŠ s MŠ Jána Hollého v Pobedíme a Handrláček a cimbálová muzika Čarapa z Kunovíc, Mužská spevácka skupina Urban, Slovácký soubor Kyjov, Mužský spevácky zbor z Kunovíc, Univerzitný folklórny súbor Družba z Trenčína, ale aj Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Na malom pódiu sa od 11:00 vystriedajú Váhovanka z Mníchovej Lehoty, Žlutá ponorka z Uherského Hradišťa a Ivan Terry Country Band z Bratislavy. Chýbať nebudú ani stánky s občerstvením a výrobkami tradičných remeselníkov. O zábavu pre deti sa počas dňa postarajú skauti z Domu detí a mládeže Uherský Brod. Záujemcovia o účasť sa na Veľkú Javorinu budú môcť dostať bezplatnou autobusovou dopravou z prihraničných miest a obcí. Cestovné poriadky nájdu na plagátoch v prihraničných obciach a mestách a na webstránke https://www.velkajavorina.com.

Ako pripomínajú organizátori, tradícia stretávania sa príslušníkov oboch národov na Veľkej Javorine siaha do začiatku minulého storočia. Javorinské slávnosti každoročne zdôrazňujú význam česko - slovenských vzťahov medzi obyčajnými ľuďmi, ale aj samosprávami či podnikateľskými subjektami na oboch stranách hranice. Pevnú väzbu príslušníkov oboch národov symbolizuje na Javorine od roku 1990 Pamätník česko – moravsko - slovenskej vzájomnosti. Slávnosti organizuje prípravný výbor zložený z predstaviteľov miest a obcí prihraničného regiónu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona