Na Veľkej pardubickej steeplechase aj slovenskí džokeji Brečka a Kousek

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:44 • 2 min
Na Veľkej pardubickej steeplechase aj slovenskí džokeji Brečka a Kousek

Na Veľkej pardubickej steeplechase aj slovenskí džokeji Brečka a Kousek

slovakia

left justify in out

img

Na nadchádzajúcom 120. ročníku Veľkej pardubickej Českej poisťovne steeplechase cross country (Listed na 6900 m, dotácia 4,550.000 Kč) v nedeľu 10. októbra bude mať v 20-člennom štartovom poli svoje zastúpenie aj Slovensko. Na štarte jubilejného ročníka budú dvaja skúsení džokeji Jaroslav Brečka (44 r.) a Jiří Kousek (35). Brečka štartoval na "Veľkej" šesťkrát, a v roku 1992 na týchto najťažších prekážkových dostihoch na starom kontinente zvíťazil s koňom Quirinus, čo sa od tej doby nepodarilo žiadnemu slovenskému jazdcovi. Kousek má za sebou štyri štarty. Predvlani skončil s Hirschom druhý a vlani s Numero Due tretí. Kone zo slovenského tréningu však na Veľkej budú opäť chýbať. Naposledy v r. 1996 Voves zo stajne Canter z Vysokej pri Morave skončil na 7. mieste.
      Brečkovi zveril tréner Čestmír Olehla 8-ročného Baggia z českej stajne Wrbna Racing. Tento tmavý hnedák mal svoju víťaznú dostihovú premiéru práve v Bratislave v máji 2005. "V auguste tohto roku som s týmto koňom štartoval na kvalifikačných dostihoch v Pardubiciach, ale pre zranenie som ho zadržal hneď v úvode dostihov. Na septembrovej kvalifikácii sme potom skončili bez väčšieho tlaku na 4. postupovom mieste. Podal veľmi dobrý výkon," povedal pre TASR Brečka a dodal: "Trať poznám celkom naspamäť z minulých štartov. Niekoľkokrát som si ju prešiel pešo, detailne som študoval nájazdy a kritické úseky." Brečka bude v nedeľu štartovať aj v predchádzajúcich troch sprievodných prekážkových dostihoch. Je to dobré rozhodnutie, keď hrozí možnosť pádu? "Na také niečo ani nemyslím. Som rád, že mám angažmán a kone, na ktorých môžem jazdiť."
      Kousek bude jazdiť na 7-ročnom žrebcovi Bremen Plan, ktorého pre českú stajňu Nýznerov trénuje Radek Holčák. Hnedák v tomto roku vyhral vo veľkom štýle júnovú kvalifikáciu. Práve tohto koňa, ktorý bude mať na Veľkej svoju premiéru, české stávkové kancelárie v priebehu týždňa uvádzali ako najväčšieho favorita na víťazstvo. Ďalšie tri kvalifikácie vyhrali Mandarino, Aspirant a Valldemoso. Obhajcom vlaňajšieho prvenstva je Tiumen z českej stajne Köi Dent, ktorého trénerom a súčasne aj jazdcom je Josef Váňa starší, ako jazdec a víťaz Veľkej aj v rokoch 1987, 1988, 1989, 1991 so Železníkom a v r. 1997 (Vronsky).
      Deväťročný hnedák Tiumen vo svojej kariére štartoval v 229 dostihoch steeplechase, v nich 32-krát zvíťazil a získal dotačný zisk 11,768.661 Kč. Vlani do Veľkej pardubickej nastupoval nenápadne a veľmi sa s ním nerátalo. Ako víťaz v tomto roku nemusel absolvovať kvalifikáciu. Aj v nedeľu patrí medzi favoritov. "Trúfam si ale povedať, že si ani nepamätám na takú vyrovnanosť štartového poľa," povedal J. Váňa st. a na margo svojich ambícií a prípadného siedmeho prvenstva uviedol: "Dostihy si chcem vychutnať. Možno to bude už môj posledný štart. Ale prečo by som nemohol vyhrať aj siedmy raz? Je to reálne," povedal džokej, ktorý 20. októbra oslávi 58 rokov.
      Víťazná dvojica získa dotáciu 1,8 milióna Kč. ČT 1 vysiela priamy prenos od 13.20 h, Veľkú pardubickú odštartujú o 15.25 h.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies