Na VC Slovenska na Slovakia Ringu aj monopost F1

NETKY.SK • 11 August 2015, 11:13 • 2 min
Na VC Slovenska na Slovakia Ringu aj monopost F1

ORECHOVÁ POTÔŇ - Tradičné motoristické podujatie Veľká cena Slovenska na Slovakia Ringu pri Orechovej Potôni (21. - 23. augusta) prinesie tento rok okrem slovenskej a stredoeurópskej špičky aj niekoľko ťahákov. Medzi ne patrí aj originálny monopost formuly 1, ktorý zavíta na slovenský okruh po prvý raz v histórii.

slovakia

left justify in out

Na trati sa predstaví model Toro Rosso STR1 rakúskeho tímu Top Speed s motorom Cosworth V10 z roku 2006, s ktorým jazdili piloti Vitantonio Liuzzi a Scott Speed. Monopost má jedinečný zvuk a výkon motora má viac ako 900 koní. V tom čase automobily F1 dosahovali najvyššie maximálne rýchlosti (viac ako 370 km/h). Počas exhibície bude monopost STR1 riadiť skúsený rakúsky pilot Ingo Gerstl, víťaz seriálov BOSS GP a EuroBOSS, bývalý testovací jazdec F1 a tréner niekoľkých pilotov v tejto kráľovskej motoristickej triede.


Stredoeurópska špička s cestovnými, GT vozidlami a formulami sa pobije o pohár ESET, body do majstrovstiev Slovenska a prestížnu FIA Trofej stredoeurópskej zóny (FIA CEZ Trophy). V najsilnejších vozidlách GT3 budú sedieť aj slovenskí špičkoví jazdci ako Štefan Rosina (BMW Alpina GT3) alebo Miro Konôpka (Saleen S7 a Porsche GT3 Cup S). Popri nich sa o najvyššie priečky pobijú ďalší jazdci na vozidlách Porsche či Ferrari. Vozidlá najvyššej kategórie D4+2000 uvidia fanúšikovia okrem voľných tréningov a kvalifikácií aj v dvojici šprintových pretekov a jedných vytrvalostných. Medzi slovenskými legendami nebude chýbať Julo Konček (Vauxhall Vectra) spolu s ďalšími, a to v divízii D4 do dvoch litrov objemu motora. Nabitý víkendový program určený tradične pre celé rodiny doplnia aj vyrovnané a napínavé "pohárové" seriály ESET TWC, Swift Cup Europe, RCM Cup a samozrejme monoposty divízie D2 a D3.


Okrem formuly 1 potešia divákov aj exhibičné jazdy monopostu kategórie GP2 (4-litrový osemvalcový motor), z ktorej vzišli hviezdy ako Nico Rosberg či Lewis Hamilton. Na Slovakia Ringu sa predstaví aj slovenský formulový jazdec Richard Gonda jazdiaci v súčasnosti v sérii Renault Sport Trophy. Program VC Slovenska je od piatka do nedele vždy od 9.00 do 18.00.


Po VC Slovenska sa začnú na Slovakia Ringu práce na vylepšení infraštruktúry okruhu pre získanie licencie druhého stupňa. Tá je základným predpokladom na príchod formulových seriálov ako BOSS GP, Auto GP či preteky historických monopostov F1.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies