Na území Sýrie sú ďalšie desiatky povstalcov vycvičených na boj proti islamistom

NETKY.SK • 20 September 2015, 14:30 • 2 min
Na území Sýrie sú ďalšie desiatky povstalcov vycvičených na boj proti islamistom

BEJRÚT - Na územie Sýrie prešlo ďalších 75 príslušníkov sýrskych povstaleckých jednotiek, ktorí v susednom Turecku absolvovali výcvik inštruktorov z USA a ich spojencov zameraný na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Povstalci dorazili do severosýrskej provincie Aleppo v konvoji 12 ľahkých nákladných áut vyzbrojení samopalmi. Ich presun kryli zo vzduchu lietadlá medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Táto skupina sýrskych povstalcov by mala spolupracovať s ďalšími dvoma povstaleckými oddielmi podporovanými USA vrátane Divízie 30.

 

Americkí vojenskí inštruktori začali v máji v Turecku a Jordánsku s výcvikom, ktorým by počas roka malo prejsť asi 5400 Sýrčanov hlásiacich sa k umiernenej ozbrojenej opozícii. Po výcviku sa majú zapojiť do boja proti IS, ktorý ovláda nielen rozsiahle časti Sýrie, ale aj susedného Iraku.

 

Veliteľ amerických jednotiek na Blízkom východe, generál Lloyd J. Austin, sa však tento týždeň vyjadril na adresu tejto misie kriticky, keď vyhlásil, že na území Sýrie efektívne pôsobia len asi štyria či piati vycvičení povstalci. Výcvikom podľa neho doteraz prešlo 54 členov povstaleckých oddielov. Republikánski senátori na základe generálových slov konštatovali, že program výcviku sýrskych povstalcov je "totálnym neúspechom".

 

Cieľom stratégie USA bolo získať miestnych partnerov a udržať americké jednotky mimo frontovej línie, napísala agentúra Reuters. Spojené štáty sú síce na čele koalície krajín, ktoré sa vzdušnými údermi v Sýrii a Iraku snažia zabrániť postupu IS, ale Washington však od samotného začiatku konfliktu v Sýrii trvá na tom, že nebude vstupovať do bojov medzi opozíciou a Damaskom. Deklaroval tiež, že nebude útočiť na sýrsku armádu.

 

Francúzske médiá dnes s odvolaním sa na sprostredkovateľov informovali, že protivládni povstalci a ozbrojené oddiely verné režimu prezidenta Bašára Asada dnes uzavreli dočasné prímerie, ktoré sa týka troch lokalít, kde sa v uplynulých dňoch medzi nimi odohrávali prudké boje. Ide o baštu povstalcov Zabadání pri Damasku a dve šiitské dediny - Fua a Kafrajá, ktoré sú v provincii Idlib poslednými ostrovčekmi kontrolovanými sýrskou armádou ovládanej väčšinou povstalcami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona