Na území Srbska sa zaregistrovalo už 83.000 žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 19 August 2015, 10:46 • 2 min
Na území Srbska sa zaregistrovalo už 83.000 žiadateľov o azyl

BELEHRAD - Na území Srbska sa doposiaľ zaregistrovalo už 83.000 žiadateľov o azyl, avšak len 500 z nich požiadalo o azyl v Srbsku, uviedol Hans Schoder, šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Srbsku. Informovala o tom dnes chorvátska tlačová agentúra HINA.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov UNHCR do začiatku augusta prišlo do Grécka približne 130.000 utečencov a veľká časť z nich sa podľa Schodera následne dostala cez susedné Macedónsko do Srbska. Najpočeštenejší spomedzi nich sú utečenci zo Sýrie (okolo 57 percent), Afganistanu (približne 25 percent) či Iraku. Väčšina z nich pritom cez Srbsko iba prechádza a jej cieľom je dostať sa do inej európskej krajiny, uvádza UNHCR.

 

Najkritickejšia je podľa Schodera situácia v meste Preševo na juhu krajiny. Aj tam však došlo k zlepšeniu po otvorení strediska, ktoré prijíma migrantov a dáva im jedlo aj pokyny, ako ďalej pokračovať v ceste. Registrovalo sa tam údajne už približne 1000 migrantov. Ako budú v súvislosti s utečencami prebiehať nasledujúce mesiace, záleží teraz podľa Schodera najmä na Grécku a ostatných štátoch EÚ. Domnieva sa však, že by týmto ľuďom mala byť poskytnutá aj legálna cesta, ako sa dostať do západnej Európy.

 

Srbsko za reakciu na utečeneckú krízu Schoder pochválil, keďže táto krajina podľa neho prijíma utečencov a poskytuje im aj adekvátnu medicínsku pomoc. Susedné Maďarsko právo na vybudovanie ochranného plota na svojom území podľa Schodera má - avšak pre svoje národné a medzinárodné právne záväzky má tiež aj povinnosť utečencov prijímať a chrániť. UNHCR je všeobecne proti stavaniu takýchto plotov. Tie podľa Schodera vôbec nie sú praktickým riešením situácie a ich účinnosť sa doposiaľ ani nepreukázala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies