Na území Bojníc potvrdili dve ďaľšie ohniská vtáčej chrípky

NETKY.SK • 3 Február 2017, 13:57 • 2 min
Na území Bojníc potvrdili dve ďaľšie ohniská vtáčej chrípky

BOJNICE - Na území Bojníc potvrdili dve ohniská vtáčej chrípky. Prvý prípad bol u divo žijúcej kačky v hradnej priekope zámku, druhý u hydiny u súkromného drobnochovateľa, išlo tam o 19 kusov hydiny, informoval dnes Igor Podoba z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Prievidza.

slovakia

left justify in out

U divo žijúcej kačky potvrdili vtáčiu chrípku ešte 30. januára, u hydiny 1. februára. U drobnochovateľa vykonala RVPS podľa Podobu aj opatrenia. "Hydinu sme už aj zlikvidovali, takže je v kafilérii," uviedol.

 

RVPS vydala opatrenia v takzvanom ohnisku a opatrenia, ktoré platia v ochrannom pásme a pásme dohľadu. "Tam ide vlastne o to, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu. V ohnisku prebieha momentálne dezinfekcia," špecifikoval Podoba.

 

V blízkosti hradnej priekopy sa nachádza aj Zoologická záhrada Bojnice a sokoliari, podľa Podobu má ZOO osobitné opatrenia, sokoliarov, ktorí sú v ochrannom pásme, v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky RVPS Prievidza osloví. "U sokoliarov platí v prvom rade zákaz premiestňovania a ochrana pred voľne žijúcim vtáctvom," dodal.

 

O výskyte vtáčej chrípky informuje obyvateľov bojnická samospráva aj mestským rozhlasom. Chovatelia hydiny a iného vtáctva už nahlasujú Mestskému úradu v Bojniciach na základe nariadenia RVPS, koľko a aké druhy vtáctva a hydiny chovajú.

 

Podľa sokoliara Jozefa Tomíka ich dravce neprichádzajú do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, prípadne hydinou, je teda podľa neho menšia pravdepodobnosť, že by sa dravce mohli vtáčou chrípkou nakaziť.

 

Prvé preventívne opatrenia prijala Zoologická záhrada Bojnice už na začiatku tohto roka, kedy sa vyskytli prvé prípady vtáčej chrípky a kedy bola zatvorená aj ZOO Košice, povedala hovorkyňa ZOO Bojnice Simona Kubičková. "Sťahovali sme vtákov do uzavretých voliér, prekrývali sme kŕmne miesta a podobne," spomenula. Aktuálne ZOO podľa jej ďalších slov sprísnila prijaté opatrenia. "Prekrývame voliéry, takisto sme vypustili vodné nádrže, zasieťovávame ich. Medzi opatrenia patrí aj to, že sme ešte viac sprísnili hygienu, zamestnanci ZOO nosia rúška, návleky na topánky," priblížila.

 

Zoologická záhrada Bojnice, ako zdôraznila Kubičková, ostáva naďalej otvorená, avšak pred turniketmi pribudnú dezinfekčné rohože, cez ktoré budú musieť návštevníci prejsť a bude sa to týkať aj jej dodávateľov. "Všetky tieto opatrenia prijímame aj z dôvodu, že zoologická záhrada chová veľmi vzácnych vtákov a potrebujeme ich takto chrániť," dodala s tým, že v ZOO nebol doposiaľ zistený žiadny prípad vtáčej chrípky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies