St. Moritz privíta rekordnú účasť, otlčené favoritky i Keňanku

NETKY.SK • 6 Február 2017, 14:05 • 2 min
St. Moritz privíta rekordnú účasť, otlčené favoritky i Keňanku

St. Moritz 6. februára (TASR) - Už 44. majstrovstvá sveta v alpských lyžiarskych disciplínach sa naplno rozbehnú v utorok v nablýskanom švajčiarskom stredisku St. Moritz. Ak to počasie dovolí, lebo už v pondelok pred večerným otváracím ceremoniálom museli presúvať a napokon zrušiť tréningy na zjazd oboch kategórií. Prvé preteky, super-G žien by mali prísť na rad v utorok na pravé poludnie, podobne ako pred dvoma rokmi vo Vaile bez slovenskej účasti.

slovakia

left justify in out

Celkovo je na programe šampionátu 10 individuálnych súťaží a jedna tímová v dňoch 7.-19. februára. Po 14 rokoch sa podujatie vracia do St. Moritzu a vôbec do krajiny alpskej veľmoci číslo 2. Je to už piaty svetový šampionát v tomto renomovanom alpskom rezorte, ak sa rátajú aj ZOH v roku 1948, v análoch vedené aj ako MS.

 

Naposledy v roku 2003 však pre organizujúcu krajinu majstrovstvá nedopadli práve najlepšie, štyri kovy bez zlatého lesku stačili v medailovom zrkadle len na 6. miesto. Pravda, odvtedy sa podobný "anti-husársky kúsok" podaril aj ďalším zjazdárskym lídrom, o dva roky Talianom, v roku 2009 Francúzom a následne o dva roky v Ga-Pa získali Nemci dokonca len dva bronzy.

 

V St. Moritzi 2017 sa predstaví vyše 600 lyžiarov zo 77 krajín. Prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie, ináč Švajčiar Gianfranco Kasper hovoril na úvodnej tlačovej konferencii hrdo o rekorde: "Je to enormný počet. V roku 2003 sme tu mali 334 športovcov z 58 štátov." Zaujímavou anabázou akcie môže byť štart Keňanky Sabrine Simanderovej. V januári debutovala medzi elitou v obrovskom slalome Svetového pohára v Maribore, nepostúpila do 2. kola. Napriek tomu si 18-ročná Afričanka, žijúca v Hornom Rakúsku, verí a pre APA zdôraznila: "Chcem štartovať v slalome, obrovskom slalome a v super-G. V super-G by som mohla byť v prvej tridsiatke."

 

Na MS môžu za každú krajinu v každej disciplíne štartovať štyria pretekári plus obhajca titulu. Jedna žena a jeden muž však budú chýbať a to nielen z pohľadu predchádzajúceho vrcholu. Slovinka Tina Mazeová, ktorá medzitým ukončila kariéru, bola systematickou zberateľkou cenných kovov a naposledy na MS získala zlaté v zjazde a v kombinácii.

 

V jej prípade sa dá povedať, že pretekárky v každej disciplíne majú o jednu rivalku ťažkého kalibru menej. Američan Ted Ligety bol naopak nočnou morou pre súperov v obrovskom slalome, v ktorom na trón nikoho nepustil od roku 2011 na žiadnom z troch šampionátov. V tejto zime sa však zranil a rehabilituje po operácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona